Poľsko – Krakov, aqupark Krakov, Wawelský hrad, Hrad v Niepolomiciach, Hrad Wiśnicz

Len nedávno som napísala článok o wellnesse v poľskom Goracom potoku a už tu mám opäť článok z mojej ďalšej cesty do Poľska. Tento môj výlet možno zaradiť sčasti ako wellness pobyt a sčasti ako poznávací výlet. Víkendový pobyt som zakúpila na zľavovom portáli Zľavomat.

Vyrazili sme z Prešova v doobedňajších hodinách – smer Krakov (Kraków). Po príchode sme zaparkovali v nákupnom centre Galéria Kazimierz. Prvé dve hodiny parkovania sú zdarma. V Krakove je dosť veľký problém s parkovaním, preto je väčšina parkovacích miest spoplatnená. Peši sme prešli cez židovskú štvrť Kazimierz do centra metropoly Krakov. Je to krásne historické mesto a ak by sme chceli spoznať jeho zákutia, museli by sme v ňom stráviť viac dní a nie iba pár hodín, ktoré som mala vyhradené ja. V Krakove som bola už viac krát, ale zakaždým ma fascinuje jeho hlavné námestie s trhoviskom. Najdôležitejšou historickou pamiatkou je Mariánsky kostol, ktorého oltár bol inšpiráciou pre oltár Majstra Pavla v Levoči. Dvojvežový kostol je základnou dominantou celého námestia, z ktorého sme sa presunuli k Wawelskému hradu. Stojí po ľavom brehu rieky Visla. Vstup do areálu hradu je zdarma. Okolo roku 1040 sa z neho stalo sídlo poľských panovníkov. Vzniklo tam množstvo sakrálnych a svetských stavieb. Na konci 11.storočia vznikla katedrála nazvaná Hemanowska, z ktorej sa zachovala veža a krypta. Sčasti bola zničená požiarom na začiatku 14. storočia. Kazimír III. Veľký nechal na Wawelu postaviť gotický hrad, ktorý je základom Kráľovského hradu.

V súčasnosti funguje hrad ako múzeum, kde možno vidieť 5 stálych expozícii: reprezentatívne kráľovské komnaty, súkromné kráľovské komnaty, korunovačné pokladnice a zbrojnice, výstava Wawel Zaginiony a expozícia umenia orientu.

Z Wawelu zamierime ešte na námestie a doprajeme si odpočinkové café latté a potom už zamierime k nášmu autu do obchodného centra Galérie Kazimierz. Vo večerných hodinách dorazíme do hotela Major, ktorý je vzdialený zhruba 5 km od centra. Hotel disponoval bezplatným parkoviskom. Na recepcii nám okrem kľúčov od izby odovzdali celodenný lístok pre dve osoby do aquaparku v Krakove. Dostali sme bezbarierovú izbu na prízemí. Izba bola štandardne vybavená, chýbala v nej však chladnička. Hotel ponúkal raňajky v podobe švedskych stolov, kde si každy mohol vybrať to, čo mu chutí. V tomto ohľade sme boli spokojní.

Po raňajkách sme zbalili plavky a vybrali sa do Parku Wodnego, vzdialeného 5,5 km od hotela. Pred aquaparkom bolo obrovské parkovisko, lenže parkovanie zdarma bolo len na 1 hodinu. Po šiestich hodinách vo wellnesse sme za parkovisko doplácali 6 €. Mali sme celodenný lístok pre dve osoby, vrátane 1,5 hodinového pobytu v saunovom svete. Pri vstupe  do aquaparku som mala dosť zváštny pocit, akoby bolo všetko rozmiestnené chaoticky, bez ladu a skladu. Veľkosťou mi pripomínal Aquapark Delňa v Prešove, avšak na rozdiel od Delni, bolo v tomto komplexe vtisnutých veľa atrakcii v malom priestore. Neskôr, keď som prešla celý kompex som zistila, že to dáva zmysel. Celý priestor rozdelili do viacerých sektorov. Časť určená pre najmenšie deti, časť pre väčšie deti, časť pre plavcov, časť určená pre športovcov a aj relaxačná časť s masážnymi vírivkami. Okolo bazénov boli rozmiestnené jacuzzi. Najväčšiu radosť mi urobila zóna na športovanie vo vode. S tým som sa v žiadnom doterajšom wellnesse ešte nestretla. Bicyklovanie, stepper, bežecký pás a to všetko vo vode. Okolo okrajov bazéna boli laná a iné pomôcky na posilňovanie rúk či nôh. Striedanie cvičenia vo vode s leňošením vo vírivke je pre mňa ideálnym spôsobom relaxu. Saunový svet ponúkal klasickú fínsku a parnú saunu, infrasaunu, ale aj švédskú, ruskú a soľnú saunu. Ak by ste chceli Park Wodny navštíviť na vlastnú päsť, zaplatili by ste za  celodennú vstupenku do aquaparku spolu so vstupom do saunária 67 zl cez týžďen a 73 zl cez víkend. Aktuálny kurz je 1 € = 4,27 PLN. Večer nám nevyšiel podľa našich predstáv vďaka nepriaznivému počasiu. Lialo ako z krhle, takže môj plán ísť do centra mesta a užívať si večerný Krakov stroskotal. Navečerali sme sa v neďalekom obchodnom centre Krokus a vrátili sa späť na hotel.

V nedeľu sme si dlhšie pospali a na raňajky išli až pred deviatou hodinou. Po raňajkách sme sa zbalili a vyrazili za ďalšími zážitkami. Smerom na východ, 24 km od Krakova sa nachádza Kráľovský zámok v Niepolomiciach. Ide o gotický hrad, o ktorom prvá písomná zmienka siaha do roku 1349. Ako zakladateľ sa uvádza kráľ Kazimír Veľký. Hrad patril Zigmundovi Starému, jeho synovi Zigmundovi Augustovi, Štefanovi Bathorimu a ďalším panovíkom. Po švédskom vpáde bol zámok poškodený a do Švedska bola odvezená kompletná výbava interiéru. V 18. storočí premenila rakúska armáda zámok na vojenské kasárne. Od roku 1991 patrí zámok mestu. Vstupné na osobu číní 18 zl, vstupné do galérie taktiež 18 zl.

Pokračujeme v našej ceste na juhovýchod a o ďalších 26 km prichádzame na hrad WIśnicz. Zámok vyzerá impozantne už diaľky. História hradu Wiśnicz sa začína písať v 14. storočí. Pôvodne mal slúžiť ako domov statkárov z tohto regiónu. Prvými majiteľmi boli rodinní príslušníci jeho zakladateľa Piora Kintasa. So zámkom sú spojené mnohé legendy. V 16. storočí prišla pozrieť svojich poddaných kráľovná Bona Sforza, ktorá bola známa svojou krutosťou. Údajne bola krutejšia než  Báthoryčka (Alžbeta Báthoryová). Okrem služobníctva a strážcov, ktorým ubližovala, vraj otrávila aj svoju mladú nevestu. Legenda tiež hovorí, že  duše oboch žien blúdia po zámku dodnes. Zámok bol v priebehu dejín niekoľkokrát poškodený, ale najväčšiu ranu zažil v roku 1831, keď pri požiari zhorel takmer do tla. Od roku 1901 bol postupne rekonštruovaný, avšak vojny túto renováciu pozastavili. Od roku 1949 prešiel zámok pod správu štátu a odvtedy je obľúbenou turistickou atrakciou. Vstupné na zámok vrátane virtuálnej prehliadky v 3D nás vyšiel 24 zl na osobu.

Víkendový pobyt som zakúpila na zľavovom portáli Zľavomat za 89 € na 2 noci pre 2 osoby s raňajkami a celodenným vstupom do aquaparku. Táto cena bola platná mimo sezóny. Momentálne je v ponuke za sumu 99 €.. (viď link)

https://www.zlavomat.sk/akcia/663460-pobyt-v-krakove-aj-s-variantami-so-vstupom-do-aquaparku

Facebook Comments

Leave a Reply

24 − 14 =