Hotel KORONA***, Níreďháza, Maďarsko

Pobyt v Níreďháze v Maďarsku, maďarsky Nyiregyháze, sme zakúpili na Booking.com a absolvovali sme ho s rodinou. Vybrali sme si hotel Korona, ktorý sa nachádza v centre mesta. Keďže išlo o dvojdňový výlet, v hoteli sme spali len 1 noc. Cena dvojlôžkovej izby Superior s polpenziou bola 80 € za noc.

Níreďháza sa nachádza 158 km od mesta Prešov. Nachádza sa na severovýchode Maďarska a má takmer 117 000 obyvateľov. Od 14. do 16. storočia vlastnila mesto rodina Bátoriovcov a neskôr Štefan Bočkaj. Po tureckej okupácii došlo takmer k vyľudneniu tohto mesta, ale v 18. storočí gróf František Károlyi zorganizoval príchod Slovákov z Horného Uhorska. Takto sme vlastne výrazne prispeli o oživeniu takmer vymretého mesta. 🙂 Toľko z histórie.

UBYTOVANIE

Hotel Korona sa nachádza priamo v centre mesta. Ide o impozantný historický hotel z roku 1895. Hotel očividne prechádzal viacerými rekonštrukciami a je naozaj krásny. Udržiavané hotely dýchajúce históriou sú mojou slabosťou. Súčasťou hotela je reštaurácia, krčma a niekoľko obchodov. Počas slávnostného odovzdávania tohto hotela sa prvýkrát v meste rozsvietilo elektrické vedenie.

Hotel Korona

Zakúpené sme mali izby Superior, ktoré boli orientované smerom na cestu a nie do centra. Ale predpokladám, že žiadne izby neboli orientované na pešiu zónu, nakoľko sú na tejto strane reprezentačné priestory. Izba mi pripadala ako Klasik a nie Superior. Všimla som si, že v porovnaní so vstupnou halou, schodišťom, či jedálňou sú izby zariadené skôr na moderný štýl, čo nekorešponduje s historickou atmosférou tohto hotela. Vysoké stropy, pôvodné okná i dvere, to všetko si takmer pýtalo prispôsobiť izby zvyšku hotela. Odhliadnúc od tohto môjho postrehu sa mi izby páčili. V izbe bol okrem postelí, pracovný stôl, stolíky, minichladnička. V chodbe skrine s dostatočným úložným priestorom. Kúpeľňa s vaňou bola spojená s toaletou. K dispozícii boli uteráky, osušky, toaletný papier. Bohužiaľ k dispozícii bolo len mydlo v dávkovači, ale žiadne mini fľaštičky šampónu, či sprchovacieho gélu, čo je už pri trojhviezdičkových hoteloch štandardom. Izba je vybavená klimatizáciou a taktiež je k dispozícii wifi pripojenie. Izba síce disponuje televízorom, ale bohužiaľ by ste márne hľadali aspoň jediný slovenský program. Z anglicky hovoriacich staníc je dostupné len BBC News a CNN.

izba Superior
Kúpeľňa v izbe Superior
Schodište vedúce k izbám

Schodište vedúce k izbám

Z okna sme mali výhľad na krásny neorománsky katolícky kostol z roku 1902. Výhľad bol síce úchvatný, ale zvon na kostole bije každú štvrťhodinu, takže kto nemá tvrdý spánok, tak chce, či nechce, musí vstať spolu s prvými rannými údermi zvonov.

výhľad z okna izby

V hoteli sa nachádzajú reprezentačné priestory, kde sa uskutočňujú rôzne eventy, vystúpenia, či svadby. Čo sa týka parkovania, hotel má k dispozícii, len obmedzené množstvo parkovacích miest v podchode hotela. Ostatní hostia musia parkovať pred hotelom. Cez víkend je to úplne v poriadku, pretože parkovanie je zdarma. Cez týždeň je však parkovisko platené, nakoľko sa nachádza v centre mesta.

reprezentačná sála

STRAVOVANIE

Čo sa týka stravovania, vybrali sme si možnosť ubytovania s polpenziou. A tu sa dostávame k hlavnému nedostatku tohto hotela. Nádherný historický hotel, jedáleň taktiež úchvatná a strava ako v turistickej ubytovni. To mi proste nedokážem pochopiť, že si na takejto veci nedá hotel záležať. Raňajky i večere boli formou bufetových stolov. Raňajky by som hodnotila priemerne. Nebolo to síce ono, ale bol aký-taký výber. Saláma, šunka, párky, syry, zelenina, praženica, jogurty i cereálie. Káva bola hrozná. Snažili sme sa dať si dvojité či trojité espresso, ale nepomáhalo to. Od klasického espressa mal tento nápoj ďaleko. K dispozícii boli 3 druhy džúsov. Kameňom úrazu bola večera. Veľmi slabý, obmedzený výber. Žiadne zeleninové jedlá, samé mäso. Rezne boli rozklepané na „tenučké placky“ a tvrdé ako podošva. Hovädzie mäso mužom tiež nechutilo. K dispozícii bol jeden druh polievky. Čo sa týka dokladania jedla, tak slečny ho dokladali veľmi striedmo. Myslím, že v reštaurácii, ktorá tiež patrí k hotelu by sa prostredníctvom jedálneho lístka dalo objednať lepšie jedlo. Keby sme to boli vedeli, určite by sme si v tomto hoteli nezajednávali polpenziu. Na terase v kaviarni, patriacej hotelu sme si dali kávu a tá bola naozaj skvelá a dokonca lacnejšia ako u nás na Slovensku.

jedáleň
jedáleň
jedáleň
kaviareň hotela Korona

OKOLIE HOTELA

Ako som už spomínala, hotel stojí priamo v centre mesta Níreďháza. Hlavným námestím je Kossuthovo námestie. Dominantnou budovou námestia je Radnica postavená v roku 1872. Uprostred námestia je pomník na počesť Lajoša Kossutha. Centrom kultúrneho vyžitia je námestie Slobody, kde sa konajú rôzne kultúrne podujatia. Na námestí Hrdinov možno nájsť impozantnú budovu Župného úradu. Ďalej sa môžete poprechádzať po námestí 29. októbra, námestí Kalvin, námestí Bessényei, námestí Bencúr alebo Lutherovom námestí.

Aquarius Nyíregyháza

Keďže sme v cene nemali wellness, rozhodli sme sa stráviť časť nášho výletu v Aquacentre Aquarius. Vstupné do tohto komplexu stálo 19 € na osobu, časovo neobmedzené. Za sauny sa pripláca v prepočte okolo 8 €. Zážitkové liečebné kúpele sa nachádzajú na ploche 1,7 ha. Delí sa na niekoľko častí. Krytý komplex je otvorený celoročne, jeho súčasťou je aj saunárium a tiež liečebné procedúry, ktoré sú samozrejme hradené osobitnými poplatkami. Vo vnútornej časti tiež nájdeme sektor s tobogánmi, sektor Rozprávkový svet pre najmenších, bazény s termálnou liečivou vodou. Jeden z horúcich bazénov sa nachádza vonku a je prepojený s vnútorným komplexom, v ktorom nájdeme aj vírivky či kneippov kúpeľ. Vonkajšie kúpalisko bolo v čase našej návštevy aquaparku zatvorené. Jediná vec, ktorá nám chýbala bol plavecký vnútorný bazén. Vo vonkajšom bazéne je koktail bar a z tejto časti komplexu je panoromatický výhľad na jazero Sótsó. V Aquariuse nájdete aj samoobslužnú reštauráciu.

ZOO SÓSTÓ NYÍREGYHÁZA

Zoologická záhrada sa nachádza 5 km od Níreďházy a rozprestiera sa na 30 hektároch. Je to veľmi rozľahlý priestor a určite budete potrebovať celý deň na jeho prehliadku. Nachádza sa tam 2300 jedincov a 250 druhov živočíchov z 5 kontinentov. Vstupné je 17 € na osobu. Ale určite stojí za to pozrieť si to. Hlavne rodiny s deťmi si prídu na svoje.

HRAD BOLDOGKÓ

Na záver výletu sme sa zastavili na Hrade Boldogkő, čo v slovenčine znamená Šťastný kameň. Jeho výstavbu sa zatiaľ nepodarilo presne určiť, ale s určitosťou to bolo po mongolských vpádoch v 13. storočí. Najstaršia písomná zmienka o hrade je z roku 1283. Poslednými majiteľmi hradu do jeho zoštátnenia v roku 1945 boli členovia rodu Zichy. Od začiatku 90. rokov 20. storočia tu bola umiestnená najväčšia expozícia vojenskej histórie a cínových vojakov v Európe. Na hrade sa nachádza hradná reštaurácia Castrum Boldua, kde sa podávajú jedlá varené podľa stredovekých receptov. Servírované sú na drevených podnosoch či tanieroch. Je to veľmi autentické a zaujímavé, preto je v tejto reštaurácii neustále veľa ľudí a stoly sa vopred objednávajú. V opačnom prípade musíte čakať.

CELKOVÉ HODNOTENIE

Hotel Korona je krásny historický hotel v centre mesta. Určite odporúčam ubytovanie v tomto hoteli, ale bez polpenzie. Stravovanie bolo na veľmi slabej úrovni a veľmi ma sklamalo. Níreďháza je pekné upravené mesto, s dobrým kultúrnym vyžitím, s pekným jazerom Sóstó, s aquaparkom s termálnou vodou a obrovskou zoologickou záhradou. Nudiť sa rozhodne nebudete.

Kvôli strave hodnotím 7 bodmi z 10.

Náklady:

ubytovanie s polpenziou v dvojlôžkovej izbe 1 noc – 80 €

vstupné Aquarius – 19 €

vstupné ZOO – 17 €

PHM (4 osoby) – 40 €

Facebook Comments

Leave a Reply

÷ 1 = 5