Pobyt na Orave, Hotel ROHÁČ***, Trstená

Ak Vám ešte ostali nevyčerpané peniaze na rekreačný poukaz, mám pre Vás tip – pobyt na čerstvom vzduchu, v malebnej prírode severného Slovenska, na Orave. Na Orave žije okolo 135 000 obyvateľov, najviac z nich v Dolnom Kubíne, Tvrdošíne, Námestove a Trstenej. Preteká ňou rieka Orava. Najkratšou časťou Oravy sú Zapadne Tatry – Roháče. Zo severu ohraničuje slovensko-poľské pohraničné pohorie Oravské Beskydy, ktoré je súčasťou karpatského oblúka. Významné vrchy v tejto oblasti sú Pilsko a Babia Hora.

Trstená bola založená v roku 1371 Jánom Hertelom, dochované dokumenty svedčia o tom, že Trstenú zakladali nemeckí osadníci. Od roku 1588 patrila Trstená Turzovi. V marci 1945 bolo mesto vypálené nemeckými vojakmi. V súčasnosti má mesto okolo 8000 obyvateľov.

UBYTOVANIE

Pobyt v Hoteli Roháč v Trstenej sme mali s rodinou zabezpečený cez Booking.com. Trstená je od môjho rodného mesta Prešov vzdialená 190 km. Hotel sa nachádza v centre mesta. Bol postavený v polovici 19. storočia. V roku 1878 na žiadosť oravského panstva vyzdvihli pánsku krčmu v Trstenej o jedno poschodie pre úradnícke byty. Mestský hotel bol pristavovaný do dnešnej podoby postupne.

Hotel Roháč

Ubytovanie s raňajkami 2 noci nás stálo 122 €. Ubytovaní sme boli v štandardnej dvojlôžkovej izbe s vlastnou kúpeľňou, spojenou s toaletou. K dispozícii bol priestranný sprchovací kút. Kúpeľňa bola vybavená tekutým mydlom i sprchovacím gélom, uterákmi i osuškami. V kúpeľni mi chýbal fén. V inštrukciách na stole sme našli odstavec, že fén je možné zapožičať zdarma na recepcii. To sme aj využili, ale v každom prípade takéto riešenie považujem za neštandardné. Na chodbe bol úložný priestor so vstavanou skriňou. Na izbe sa nachádzal stôl, stoličky, kreslo, televízor a minichladnička. Keďže sme hotel navštívili v novembri, oceňujem, že v izbe bolo naozaj teplo. Okno bolo orientované na cestu, čo by mohlo byť v letných mesiacoch pri otvorenom okne problém. V novembri to však nepôsobilo rušivo. Problémom bola manželská posteľ. Matrace v nej sa rozchádzali a jeden s manželov takto poľahky môže skončiť „v diere“ medzi matracmi. Určite je potrebné zainvestovať do veľkého manželského matraca. Na izbe je k dispozícii bezplatné wifi pripojenie.

dvojlôžková izba

Hotel disponuje aj inými typmi izieb a to apartmánmi, či štúdiami. Súčasťou hotela je reštaurácia a pizzéria, ktoré sa nachádzajú na prízemí hotela. Recepcia a izby sú situované na poschodí. Taktiež sa tam nachádza kongresová sála a priestor, kde sú podávané bufetové raňajky. Hotel nie je vhodný pre pohybovo hendikepovaných, nakoľko tento hotel nedisponuje výťahom.

STRAVOVANIE

Ako som už spomínala, raňajky boli podávané formou bufetových stolov na rovnakom poschodí, ako boli izby. Miestnosť nebola veľká, ale zodpovedala počtu izieb, resp. množstvu ubytovaných hostí. Raňajky považujem za dostačujúce. K dispozícii boli zelenina, šunka, či salámy, slanina, vajíčka aj jogurty a cereálie. Možno by som tam doplnila aj biele jogurty, nie len ochutené. Na pitie si možno vybrať medzi džúsom alebo čajom. Kávovar poskytoval espresso i cappuccino. Ak však chcete ráno silnejšiu kávu, odporúčam dvojité ristretto.

raňajková miestnosť

Na prízemí sa nachádza reštaurácia a tiež pizzéria, v ktorej sme večerali. Konzumáciu sme si taktiež dali napísať na faktúru k pobytu. V pizzérii ponukajú aj iné jedlá ako pizzu. Odporúčam lasagne, či mexickú tortillu. V reštaurácii ponúkajú aj denné menu, avšak len počas pracovných dní.

reštaurácia
pizzéria

OKOLIE

Hotel sa nachádza v centre mesta na námestí Milana Rastislava Štefánika. Pred hotelom je pre hostí k dispozícii bezplatné parkovisko. V centre mesta môžete vidieť Františkánsky kláštor, vybudovaný v rokoch 1776 až 1780. Vedľa kláštora stojí kostol sv. Juraja zo 17. storočia. Po ľavej strane hotela sa nachádza Kostol sv. Martina, ktorého pôvod môže siahať až do 14. storočia.

Kostol sv. Martina
Kostol sv. Martina

VÝLETY

SOCHA KRISTA – OBEC KLIN

Obec Klin sa nachádza 19 km od Trstenej. Známou sa stala vďaka dielu rezbára Petra Ganobjaka – Soche Krista na kopci Grapa. Ide o tretiu kópiu známej brazílskej sochy v Rio de Janeiro. Socha je vysoká 9,5 m a rozpätie rúk má šírku 7 m. Leží v nadmorskej výške 686 metrov. S prácami na soche sa začalo v roku 2007 a dokončená bola v roku 2008. Toto miesto poskytuje nádherné výhľady na Oravskú priehradu, Námestovo, Vavrečku, Suchú Horu aj Roháče.

Socha Krista na kopci Grapa
Socha Krista na kopci Grapa

ORAVSKÁ PRIEHRADA

Oravská priehrada je najväčšou priehradou na Slovensku. Je priemerná hĺbka je 15 m a maximálna hĺbka pri priehradnom múre 38 m. Prvé práce na priehrade začali v roku 1941 a do prevádzky bola uvedená v roku 1954.

Oravská priehrada
Oravská priehrada

SLANICKÝ OSTROV UMENIA

Pri napustení priehrady ostalo niekoľko obcí pod vodou a to konkrétne Slanica, Osada, Hámre, Ľaľkovo, Ústie, dolná časť obce Bobrov a 2/3 Námestova. V Slanici zostal zatopený aj malý vrch, vďaka ktorému vznikol tzv. Slanický ostrov, nazývaný tiež Ostrov umenia. Zachoval sa tam barokovo-klasicistický kostol s kalváriou. V rokoch 1971 až 1973 boli na ostrove otvorené trvalé expozície Oravskej galérie. Radi by sme sa na tento ostrov dostali, ale loď tam premáva len od mája do septembra.

Slanický ostrov umenia
Slanický ostrov umenia

GOTICKÝ DREVENÝ KOSTOL V TVRDOŠÍNE

Gotický drevený kostol Všetkých svätých je najstaršou zachovanou stavebnou pamiatkou hornej Oravy. Pochádza z prvej polovice 15. storočia. Bol ocenený organizáciou Európa Nostra za zachovanie a zrekonštruovanie tejto pamiatky. V roku 2008 bol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Kostolík je verejnosti otvorený len do 10. septembra. Vstupné stojí 2 €.

Drevený kostolík v Tvrdošíne
Drevený kostolík v Tvrdošíne

ORAVSKÝ HRAD

Oravský hrad sa nachádza v obci Oravský Podzámok. Je jedným z najkrajších zámkov na Slovensku. Najvyššia časť hradu je vo výške 112 m nad hladinou Oravy. Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1267, keď na mieste dreveného hrádku postavili murovaný hrad. Od roku 1441 bol kastelánom hradu Peter Komorovský a v 15. storočí bol majetkom panovníka Matej Korvína. Od roku 1956 hrad vlastnil František. I. Turzo. Najstaršou časťou hradu je jeho horná časť – Citadela. Slúžila na obranu hradu. Stredná časť hradu sa skladá z Korvinovho paláca a paláca Jána z Dubovca. Dolnú časť tvorí Turzov palác, ale aj kaplnka sv. Michala, či Archívna veža oravského panstva.

Oravský hrad
Oravský hrad
Oravský hrad
Výhľad z Oravského hradu

STANIŠOVSKÁ JASKYŇA

Pôvodne sme mali v pláne navštíviť Brestovskú jaskyňu na Orave v obci Zuberec. Táto jaskyňa je však otvorená len do 31. októbra a v zime je zatvorená. Preto sme museli pozmeniť svoje plány a navštíviť celoročne otvorenú Stanišovskú jaskyňu v Liptovskom Jáne. Jaskyňu sme navštívili na našej spiatočnej ceste, vzdialenosť z Trstenej bola 72 km. Je otvorená každý deň, pričom prvý vstup je o 10,00 hod a posledný o 16,00 hod. Každý návštevník dostane pred vstupom čelovú lampu. Vstupné je 7 €. Jaskyňou nás sprevádzal sprievodca – jaskyniar a s jeho výkladom musel byť každý spokojný, nakoľko rozprával veľmi pútavo. Prehliadka trvala 1 hodinu a 10 minút.

Stanišovká jaskyňa
Stanišovská jaskyňa
Stanišovská jaskyňa

WELLNESS CHOCHOLOWSKIE TERMY

Na zľavomate sme si zakúpili vstup do Aquaparku Chocholowskie Termy v Poľsku do bazénového sveta za 12 € na 5 hodín pre 1 osobu. Tento aquapark sa nachádza hneď za slovenskými hranicami. Z hotela v Trstenej by sme prešli 17 km na hraničný priechod Suchá Hora a boli by sme na mieste. Škrt cez rozpočet nám urobilo Poľsko zatvorením tejto hranice. Museli sme ísť cez hraničný priechod Trstená-Chyžné obchádzkou 40 km. Teplota vody v bazénoch aquaparku sa pohybuje okolo 36 °C. Komplex je rozdelený do troch hlavných častí. Bazénová časť s vírivkami, prepojená aj s vonkajším bazénom, prízemie s liečivou vodou a vrchná časť so saunami. Tento aquapark som navštívila v roku 2019. Bližšie informácie o ňom sa dozviete z môjho predchádzajúceho článku tu: http://www.cestujem-recenzujem.sk/2019/05/18/wellness-chocholowskie-termy/

Chocholowskie termy
Chocholovskie Termy

CELKOVÉ HODNOTENIE:

Pobyt v hoteli Roháč v Trestenej by som ohodnotila 7 bodmi z 10-tich. Štandarné izby, nábytok ani nie zastaralý, ani nie najnovší. Problémom sú matrace na manželskej posteli. Fén patrí do každej kúpeľne a nie na recepciu. Raňajky vcelku v poriadku, hoci neohromili. Vyber jedál v reštaurácii, či pizzérii je postačujúci, ceny nie sú premrštené. Budova hotela pochádzajúca z roku 1878 má historickú hodnotu a je udržiavaná. Parkovisko pred hotelom je bezplatné. Je to skvelý bod, odkiaľ môžete vyraziť na svoje potulky Oravou.

Vstupenky do aquaparku Chocholowskie termy som kupovala tu: https://www.zlavomat.sk/akcia/811288-chocholowskie-termy-vstupy-do-aquaparku-s-30-bazenmi-len-na-skok-od-hranic?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAgK2qBhCHARIsAGACuzkn1HCfpXZkZdLSLWIPrXhfHpTDApTX2Yp7SzBGHb_YP-E8YdDkiCIaAlhBEALw_wcB

Pobyt v hoteli Roháč som kupovala tu: ttps://www.booking.com

NÁKLADY NA POBYT:

Pobyt na 2 noci pre 2 osoby vrátane raňajok a útraty za večere – 152 €

Na pobyt sme využili sme príspevok od zamestnávateľa.

PHM – 54 €

Vstupné Oravský hrad – 9 €

Vstupné Stanišovská jaskyňa – 7 €

Facebook Comments

Leave a Reply

98 − 96 =