Wellness pobyt v Poľsku pri jazere Solina, Hotel Skalny SPA, Polanczyk

V mesiaci august sme si s manželom zakúpili prostredníctvom Zľavomatu wellness pobyt pri jazere Solina v Poľsku za 179 € na 2 noci, vrátane neobmedzeného wellnessu. Zarezervovali sme si ho na mesiac september, pretože sme chceli využiť voľný deň, slovenský štátny sviatok 15. septembra. Vtedy sme ešte netušili, aký bude september upršaný a chladný. Obávali sme sa, že budeme musieť náš wellness pobyt stráviť len v hoteli pri bazéne. Šťastie však bolo na našej strane, pretože pršalo hlavne v noci. Mohli sme sa teda venovať aj prechádzkam, či výletom. Z Prešova je jazero vzdialené 148 km a cesta autom nám trvala 2 hodiny a 25 minút. O jazere Solina som doteraz nepočula a keďže rada objavujem nové mnou neprebádané miesta, výber bol jasný. Solinské jazero sa nachádza severozápadne od Bieszczad, ide o najväčšiu umelú retenčno-energetickú vodnú nádrž v Poľsku, ktorú vytvárajú rieky San a Solinka. Jazero vzniklo v roku 1968.

UBYTOVANIE

Ubytovaní sme boli v trojhviezdičkovom hoteli Skalny SPA. Hotel sa nachádzal na brehu jazera Solina v dedine Polanczyk. Parkovanie pred hotelom bolo zdarma. Keď som si pobyt rezervovala, do poznámky som uviedla požiadavku na výhľad na jazero. Nielenže som dostala izbu orientovanú na jazero, ale aj s nádhernou obrovskou terasou. Takúto terasu mali len 3 izby, ostatné izby mali balkóny. Terasa však bola na úkor priestoru v izbe, pretože vďaka najvyššiemu poschodiu s podkrovím mala šikmé steny. Ja by som však aj nabudúce dala prednosť terase 🙂 . Izba bola štandardne vybavená, mala 2 oddelené postele, stôl, stoličky, skrine, minibar, televízor, rýchlovarnú kanvicu. Na stole nás čakali 2 minerálky gratis, taktiež niekoľko vrecúšok čaju a instantnej kávy. Kúpeľňa bola moderne vybavená, so sprchou, hygienickými potrebami, či zabudovaným fénom na vlasy. Izba nemala klimatizáciu. Na posteliach nás čakali župany a osušky do wellness centra. Celý hotel vyzerá naozaj dobre a až na tú klimatizáciu zodpovedá potrebám 21. storočia 🙂 . Zaujal ma napríklad presklenný výťah s výhľadom.

STRAVOVANIE

Súčasťou voucheru bola polpenzia. V kupóne bolo uvedené, že raňajky sú podávané formou bufetových stolov a večere buď servírované alebo taktiež bufetové, podľa obsadenosti hotela. Hoci bol hotel plný, väčšina zákazníkov zrejme uprednostnila pobyt s raňajkami, preto sa podávala servírovaná večera. Raňajky boli chutné, s dostatočným výberom, káva bola skvelá. Večere nám taktiež chutili, avšak vadilo mi, že nebolo k dispozícii menu na výber, ale museli sme večerať to, čo nám priniesli. Okrem polievky a hlavného jedla sa podával aj lahodný dezert. Jedáleň bola presklenná a s výhľadom do prírody. Personál sa správal profesionálne.

WELLNESS

Wellness centrum hotela Skalny je moderné, presvetlené, s veľkými presklennými tabuľami s výhľadom do prírody. V lete je možné opaľovať sa na vonkajšej terase s ležadlami. Najväčším plusom wellness centra je za mňa určite krb na drevo, ktorým personál udržiaval vo wellness centre príjemné teplo. Wellness tvoril menší bazén, vírivka, 3 sauny (fínska, parná a infra) a ochladzovacia kaďa. Hlavným nedostatkom tohto wellnesu je jeho nedostatočná veľkosť. Na to, aký veľký je hotel si neviem predstaviť, ako by to v ňom vyzeralo, ak by tam naraz prišla väčšina hostí. My sme mali šťastie a užili si wellness v čase, keď tam nebolo veľa ľudí. Taktiež chýbali plachty do sauny. So saunovaním v plavkách sa bohužial stretávam vo viacerých hoteloch. Upozorňujem na extremne klzkú dlažbu, je potrebné nosiť okolo bazénu šľapky. Okrem wellnessu si môžete zadarmo zacvičiť vo fittness centre. V budove sa tiež nachádza biliard a bowling.

OKOLIE HOTELA

V areáli hotela je pre deti pripravené ihrisko s lezeckou stenou. V záhrade je gril, ktorý zákazníci môžu využiť na grilovanie z vlastných surovín. Polanczyk je v podstate dedina, ale je tam dostatočné množstvo obchodov, reštaurácii a stánkov s prezentami a veľa hotelov popri jazere. V tomto sú poliaci naozaj podnikaví a majú obchodného ducha. Okrem prechádzok pozdĺž jazera sa na konci dediny nachádza prístav Eko Marina, kde si môžete zapožičať vodný bicykel, loďku, alebo rovno jachtu. Do jazera je vsadený bazén, kde si môžete v teplých letných mesiacoch záplávať. Cena lístka na hodinu je necelé 2 €, zakúpenie ležadla stojí 1 €.

VÝLETY V OKOLÍ

Najbližším lákadlom je dedina Solina, kde sme sa vybrali na druhý deň po raňajkách. Solina je vzdialená 11 km od hotela a cesta, ktorú práve opravovali cestári trvala 30 minút. Táto dedina je ešte viac komerčná ako Polanczyk. Veľa stánkov, reštaurácii, rozťahaných pozdĺž celej dediny, veľa parkovísk, na ktoré Vás z každej strany lákajú pracovníci vyberajúci poplatky. Cena parkovného sa pohybuje od 5 do 7 € na celý deň, alebo 1 € za hodinu. My sme parkovali zdarma blízko prístavu, vedľa kaviarne, v ktorej sme si dali kávu. Z prístavu Bialka Flota každú hodinu vyplávala menšia loď a keďže sme si chceli pozrieť jazero aj z inej perspektívy ako z brehu, na jednu plavbu sme sa vybrali aj my. Cena lístka bola 5,30 € na osobu. Počasie nám prialo, tak sme si užili výhľady, ktoré nám jazero ponúkalo.

Neskôr sme sa prešli po priehrade a dostali sa k ďalšej atrakcii tohto zaujímavého miesta. Je ňou takzvaná Kolej Gondolowa, ktorá bola slávnostne otvorená nedávno – 1. júla 2022. Vďaka tejto atrakcii získali Bieszczady titul najzaujímavejšia turistická atrakcia v regióne a jedinečná turistická atrakcia v celoštátnom meradle. Turisti sa môžu prepraviť po železnici cez priehradu Solina a dostať sa na vyše 50 m vysokú rozhľadňu. Do gondoly sa vmestí 8 ľudí a pohybuje sa rýchlosťou 6 m za sekundu. Trasa je dlhá 1,5 km a končí na Góre Jawor. Cena líska na osobu je 8 €.

V deň odchodu sme sa po raňajkách vybrali do mestečka Sanok, vzdialeného 34 km od Polanczyka. Mesto je známe hlavne kráľovským zámkom, v ktorom sa nachádza historické múzeum s unikátnymi zbierkami ikon a galéria Zdzisława Beksińského a tiež Etnografickým parkom – skanzenom. Vstupné do skenzenu stojí 5,30 € na osobu. Skanzen v Sanoku je jedným s najväčších v Poľsku. Bol založený v roku 1958 a dnes tu sídli 200 domov, ktoré boli premiestnené z rôznych oblastí. Skanzen je rozdelený do rôznych, ale podobne vyzerajúcich častí, z ktorých každá predstavuje etnickú skupinu, ktorá žila v regióne pred nútenými delokalizáciami po druhej svetovej vojne.

ČO OCHUTNAŤ

V Sanoku sme sa rozhodli navštíviť reštauráciu s tradičnými poľskými jedlami. K typickým poľským jedlám patrí žurek, ktorého základom je ražný zákvas alebo bigos – poľovnícky guľáš s kapustou. My sme sa rozhodli skúsiť niečo iné. Barszcyk z uszkami miesnymi (boršč s mäsovými haluškami), Fuczki (placky z kyslej kapusty so smotanou) a Pierogi ruskie (pirohy plnené syrom so švarkami).

CELKOVÉ HODNOTENIE:

Ubytovanie i stravovanie v hoteli Skalny SPA je na vysokej úrovni. Izby orientované na jazero poskytujú nádherné výhľady. Wellness centrum je veľmi pekné, taktiež s výhľadom do prírody, ale určite by som v takomto veľkom hoteli očakávala väčšie wellness centrum. Preto pobyt hodnotím 8 bodmi z 10.

Pobyt som zakúpila na Zľavomate: https://www.zlavomat.sk/podnik/36924-hotel-skalny-spa

Náklady na pobyt pre 2 osoby:

pobyt s polpenziou a neobmedzeným wellnessom pre 2 osoby – 179 €

PHM – 32 €

vstupné na loď – 5,30 € na osobu

vstupné do skanzenu – 5,30 € na osobu

Celková cena za pobyt na osobu – 116 €


Facebook Comments

Leave a Reply

81 ÷ 9 =