Wellness pobyt v Maďarsku v pohorí Mátra Kúpele Parádfürdő, Erzsébet Park Hotel

Začiatkom septembra sme si chceli dožičiť posledné záblesky leta a preto sme sa s priateľmi vybrali na wellness pobyt v maďarských kúpeľoch Parádfürdő. Hotel Erzsébet Park sa nachádza v v lone prírody v lestnatom údolí pohoria Mátra. Bol postavený v roku 1893. Po celkovej rekonštrukcii bol hotel otvorený pre hostí vo februári 2002. Na jar roku 2008 bola ku pôvodnej budove, krídlu Erzsébet, pristavaná nová budova s názvom krídlo Zsuzsanna. Pobyt sme zakúpili cez Zľavomat. Dvojlôžková izba orientovaná do parku stála 125 € a druhá dvojlôžková izba orientovaná do ulice vyšla na 116 €. Ceny sú po započítaní 5% zľavného kódu VšZP. V tejto cene bola zarátaná polpenzia, neobmedzený wellness, wellcome drink, procedúra zvaná Mofetta a zapožičanie bicyklov na 1 hodinu. Parádfürdő je z Prešova vzdialený 235 km a cesta nám trvala 2 hodiny a 35 minút.

UBYTOVANIE

Ubytovanie sme mali zabezpečené už v spomínanom Erzsébet Park Hoteli. Parkovanie bolo v areáli zdarma. Bývali sme v staršej časti Erzsébet, nie v novopribudovanej Zsuzsanne. Štýl budovy mi pripomínal poniektoré staršie budovy v Starom Smokovci. Hoci sa snažili prispôsobiť stav budovy modernejšíemu bývaniu súčasnej doby, myslím, že do tejto budovy je potrebné investovať oveľa viac. Ak by som sa chcela vyjadriť vzletne tak by som povedala, že v celej budove cítiť „ducha histórie“, ale reálne je to „puch starého“, čo bolo cítiť. Recepcia má už tiež svoje roky za sebou a bolo by potrebné ju vynoviť. Izba, orientovaná smerom do parku s výhľadom na bazén bola dostatočne priestranná. Postele i matrace boli fajn. Nábytok trochu staromódny, kúpeľna so socialistickými kachličkami, ale dostatočne veľká, spojená s toaletou. Záclony na okne mali fleky, zrejme od krvi. Izba disponovala televízom, minibarom, fénom, ručníkmi, osuškami, županmi. Chýbala klimatizácia, avšak pri pobyte v septembri nám to nevadilo. Odvetrávanie v kúpeľni bolo mimoriadne hlučné, až sa nám otriasala izba. Vzhľadom na to, že ide wellness hotel, očakávala by som sušiaky na izbách, nakoľko sa nám na malý radiátor nevmestili všetky osušky a plavky. Wifi pripojenie bolo nestabilné, vypadával signál. Priatelia, ktorí mali izbu orientovanú do ulice si sťažovali na hluk, ale o tejto skutočnosti sme vedeli dopredu. Na náš termín však už nebola voľná žiadna iná izba. Taktiež mali v izbe neidentifikovateľný puch, hoci sa ho snažíli vyvetrať, stále ho bolo cítiť.

Hotel Erzsébet je s hotelom Zsuzsanne prepojený spojovacou chodbou s výťahom. Po chodbách sme videli niekoľko veľkých vítrín s rôznymi druhmi porcelánu. Tento retro prvok nepôsobil rušivo. V hoteli je možné za príplatok zahrať si bowling či biliard. Pre rodiny s deťmi je k dispozícii detský kútik.

STRAVOVANIE

Jedáleň sa nachádzala v našom hoteli a v hoteli Zsuzsanna bol bar, kde počas víkendu hrala živá hudba. Ale vrátim sa k reštaurácii, kde sme sa stravovali. Schválne som použila výraz jedáleň, lebo po vstupe do nej mi všetko pripomínalo staré jedálne z dôb minulých. Na stoloch neboli obrusy. Hoci môj prvý dojem nebol príliš pozitívny, jedlo bolo naozaj vynikajúce. Bufetové stoly na raňajky i večere boli plné dobrôt a každý si mohol vybrať to, čo mu chutí. K dispozícii bolo i ovocie, či koláčiky. Štrúdľa bola taká čerstvá, že sa rozplývala v ústach. Mala som jedinú výčitku v tomto smere a tou bola káva. Určite neodporúčam lungo, lebo dostanete len tmavo zafarbenú vodu. Prekvapilo nás, že jedáleň bola preplnená a v prvý deň sme dokonca museli čakať na stôl. Časové rozmedzie na raňajky bolo od 7:00 do 10:00 hod. a večera sa podávala od 17:30 do 20:30 hod.

WELLNESS

Hotel disponuje dvoma wellness centrami. Staršie je v hoteli Erzsébet a novšie v hoteli Zsuzsanna. V staršom wellness centre sa nachádza krytý plavecký bazén, malý bazén pre deti, vírivka pre 4 osoby, infra sauna a parná sauna. Ochladzovacia kaďa bola mimo prevádzky. K dispozícii bolo i fitnes centrum. V tomto wellnesse bol dosť chladný vzduch, čo môže vadiť, ak si ide človek zaplávať do plaveckého bazénu a nemá sa ako zohriať. Novšie wellness centrum má vonkajší plavecký bazén s ležadlami. Hoci bolo slnečno a meteostanica ukazovala 22 °C, na plávanie som si netrúfla. Naši chlapi si však dobre zaplávali. Vo vnútri bol zážitkový bazén s masážnymi tryskami a vírivka pre maximálne 6 ľudí, ďalej fínska sauna, aromakabína so svetelnou terapiou a soľná jaskyňa. Čo môžem tomuto wellness centru vytknúť, je absencia plachiet (do sauny sa chodí v plavkách) a tiež absencia vody na pitie. Vlastnú vodu si človek nemôže doniesť a výdajníky vody neboli prítomné. Vírivka i trysky v bazéne sa spúšťali len raz za hodinu! Išli 25 minút a potom sa opäť čakalo 35 minút. Pri saunách, tak ako v prvom wellness centre nebola kaďa so studenou vodou, ale len sprchy.

Súčasťou nášho voucheru bola liečebná procedúra Mofetta. Tu je možné podávať len v pracovné dni, preto sme ju absolvovali v pondelok tesne pred našim odchodom z hotela. Mofetta je suchý plynový kysličník uhličitý. Táto procedúra je používaná pri kardiovaskulárnych ochoreniach a gynekologických problémoch. Liečba má tiež priaznivý účinok na pokožku a nervový systém a pomáha vyliečiť a predchádzať vzniku 54 rôznych chorôb. Liečivý plyn bol nájdený pod hotelovým parkom v roku 2011. Ak by sme však chceli vidieť reálny efekt tejto procedúry, museli by sme ju absolvovať aspoň 10 krát.

OKOLIE HOTELA

Okolie hotela je pekne upravené, vsadené do prírody. Jedna jeho strana je však pri ceste, čo určite pôsobí rušivo pre všetkých hostí, ktorí majú okno smerom na ulicu. Areál je udržiavaný, je vidieť, že sa o exteriér vzorne starajú. Hotel však leží v dedine a väčšie mestá sú odtiaľto dosť vzdialené. Preto je vhodnejší pre ľudí, čo preferujú prechádzky, turistiku či cyklistiku. V areáli sa nachádza detské ihrisko s hojdačkami a šmýkačkou. Hotel susedí s veľkým parkom, ktorý je ako stvorený pre jogging alebo nordic walking. Asi 300 metrov od hotela je reštaurácia a kaviareň a zopár predajných stánkov. Na svoje si prídu aj lyžiari, 17 km od hotela sa nachádza zjazdovka.

VÝLETY V OKOLÍ

Kto nechce všetok čas tráviť pri bazéne, môže si vybrať vhodný výlet v okolí Parádfürdő. Napríklad 22 km od hotela sa nachádza rozhľadňa Galya kilátó. My sme sa však rozhodli pre vodopád Ilona a v posledný deň pobytu pre hrad v Egeri. Od hotela je vodopád vzdialený zhruba 10 km, z toho 5 km je možné ísť autom, neskôr už len peši. Ide o krásnu prechádzku lesom pozdĺž malej rieky až k osemmetrovému vodopádu Ilona.

V deň odchodu sme si urobili výlet do 30 km vzdialeného Egeru. Eger je hlavným mestom Hevešskej župy a má cez 52 000 obyvateľov. Najznámejšou pamiatkou je starobylý hrad, ktorý vznikol na mieste, kde bolo v roku 1009 založené prvé biskupstvo a postavená katedrála. Okolo nej sa postupne začalo formovať dnešné staré mesto. Ďalšou významnou pamiatkou je turecký minaret, týčiaci sa do výšky 40 m a neoklasicistická Bazilika, ktorá je druhým najväčším chrámom v Maďarsku.

CELKOVÉ HODNOTENIE

Tento hotel má na rôznych ubytovacích portáloch celkom vysoké hodnotenie. Myslím, že je to hlavne kvôli skvelému jedlu a wellness centru, ktoré je ponúkané ako súčasť ubytovania, ale aj kvôli pomerne nízkej cene. Ja by som však dosť bodov ubrala kvôli ubytovaniu. Preto hodnotím tento hotel 7 bodmi z 10-tich.

Ponuku som hľadala na Zľavomate:

ttps://www.zlavomat.sk/podnik/31096-erzsebet-park-hotel-superior?gclid=EAIaIQobChMI69mFt_q3-gIVA-J3Ch1R6A5pEAAYASAAEgLzRPD_BwE

Náklady na wellness pobyt na 2 noci (pre 4 ľudí):

PHM – 45 €

diaľničná známka Maďarsko – 15 €

dvojlôžková izba orientovaná do parku – 125 €

dvojlôžková izba orientovaná do ulice – 116 €

vstupné na Hrad v Egeri – 6,20 €

parkovné v Egeri – 3 €

Celková cena za pobyt na 1 osobu – 95 €

Facebook Comments

Leave a Reply

16 ÷ 4 =