Riga, Lotyšsko

Riga je hlavným a zároveň najväčším mestom Lotyšska. Je to hlavné kultúrne, politické, finančné i priemyselné centrum Pobaltia. Leží pri Baltskom mori a preteká ním rieka Dougava. Na poznávací výlet do Rigy sme sa vybrali s manželom a priateľmi týždeň pred začiatkom Majstrovstiev sveta v hokeji.

Odlietali sme z letiska v Krakowe, auto sme nechali na parkovisku King Parking Balice. Cena za 3 dni parkovania bola 60 zl , čo je v prepočte okolo 14 €. Leteli sme leteckou spoločnosťou Ryanair. Spiatočná letenka nás stála 63,30 € na osobu. Do Rigy sme prileteli v noci o 23,20 hod. Mali sme vopred zarezervované taxi cez službu Booking com, ktoré nás vyšlo na 23 €. Za normálnych okolností by sme išli autobusom, ale hľadať uprostred noci v cudzom štáte naše ubytovanie sa nám rozhodne nechcelo.

UBYTOVANIE

Ubytovaní sme boli v byte – AveSol Apartment, ktorý sme si zarezervovali cez stránku Booking.com. Dvojizbový byt s kuchyňou a kúpeľňou nás vyšiel na 208 € na 3 noci pre 4 osoby. Bol umiestnený na prízemí 5-poschodového bytového domu, vzdialeného 800 m od historického centra. Byt mal 2 spálne veľkú kuchyňu a wc spojené s kúpeľňou. Kuchyňa bola vybavená všetkým potrebným, mikrovlnkou, rýchlovarnou kanvicou, kávovarom. Bonusom boli základné potraviny, ktoré nám pán domáci nechal – káva, čaj, vločky, müsli, korenie, cukor, soľ. smotana do kávy. Na stole nás čakala veľká čokoláda. V jednej zo spálni bol televízor, ktorý sme však pochopiteľne využívali minimálne. Negatívom bolo, že kúpeľňa bola spojená s toaletou, dvere do nej sa nedali úplne zamknúť, nakoľko boli len zaťahovacie a dokonca mierne priehľadné. Najväčším problémom bol chlad. Vykurovacia sezóna už skončila a radiátory boli vypnuté, napriek tomu, že vonku bolo chladno. Spala som pod dvoma paplónmi a dekou :-).

ČO SME V RIGE VIDELI

V prvý deň nášho poznávacieho výletu sme sa zamerali na centrum Rigy. Keď navštívite Rigu určite si pozrite tieto pamiatky:

TRAJA BRATIA

Komplex troch domov v Rige, ktorý bol postavený v 15. až 17. storočí. Patrí medzi nich aj najstarší známy zachovaný kamenný dom v Rige a budova s fasádou podľa kresieb Hansa Vredemana de Vries. V jednom z domov kedysi fungovala pekáreň.

CAT HOUSE – Mačací dom

Budova sa nachádza na 10 Meistaru iela v meste Riga. Postavili ho v roku 1909 podľa plánu architekta Friedricha Scheffela. Obchodník, ktorý dal budovu postaviť nebol prijatý do Cechu obchodníkov. Ako odplatu za to majiteľ budovy umiestnil na jej strechu dve mačky chrbtom k Cechu. Všetci to pochopili a došlo k škandálu. Obchodník musel mačky otočiť iným smerom.

RIGA CASTLE

Sídli v ňom prezident Lotyšska. Ríšsky hrad je klasickým architektonickým prvkom starej Rigy.

RADNIČNÉ NÁMESTIE a DOM U ČIERNYCH HLÁV

Barokovo pôsobiaca veža radnice bola dokončená v roku 2004. Na námestí možno vidieť sochu rytiera Rolanda. Dom Čiernych hláv slúžil ako centrum obchodníkov a keďže tí v minulosti nosievali na hlave pokrývky v tmavej farbe, podľa toho dostal i svoju charakteristickú prezývku. Pôvodná budova je zo 14. storočia, ale počas vojny bola úplne zničená a v roku 1999 ju postavili znova od základov. Vstupné do tohto Domu Čiernych hláv stálo 7 € na dospelú osobu.

CHRÁM SVÄTÉHO PETRA

Kostol je jedinečný, pretože ho z veľkej miery postavili obyvatelia Livónska (fínskej etnickej skupiny pôvodom zo severného Lotyšska a juhozápadného Estónska). Z pôvodného dreveného kostola už prakticky nič nezostalo, no časti múrov pochádzajú z roku 1200. Kostol bol viackrát prestavovaný. Veža kostola mala v roku 1491 výšku 137 m – v tej dobe bola najvyššia v Európe. Zrútila sa o necelých 200 rokov. Kostol bol dvakrát odetý do barokového štýlu, potom zničený nemeckým bombovým útokom. Dnes je stavba zmesou románskeho a barokového štýlu.

RIGAS DOMS

Kostol postavil pri rieke Daugava v roku 1211 livónsky biskup Albert z Rigy, ktorý pochádzal z Dolného Saska v severozápadnom Nemecku. Je považovaný za najväčší stredoveký kostol v pobaltských krajinách. Počas svojej histórie prešiel mnohými úpravami.

CHRÁM KRISTOVHO NARODENIA

Je hlavným katedrálnym chrámom pravoslávnej cirkvi v lotyšskom meste Riga. Nachádza sa neďaleko pamätníka lotyšskej nezávislosti a turisti ho poznajú pod názvom Milda.

POMNÍK SLOBODY

Postavený v roku 1935 z dobrovoľných príspevkov.

LAIMA CLOCK

Dočítali sme sa, že sú dominantou Rigy, akousi vstupnou bránou. My sme si však túto „dominantu“ na prvý krát, keď sme okolo nej prechádzali vôbec nevšimli. Hodiny nie sú príliš nápadné.

PRAŠNÁ VEŽA

Prašná veža je poslednou zachovanou časťou bývalých mestských hradieb. Pochádza zo 14. storočia. V 19. storočí dlhé roky chátrala, kým sa jej neujali nemeckí študenti, ktorým sa podarilo mesto presvedčiť, aby im budovu prenajali za symbolickú cenu. Predávaním holubieho trusu na hnojivo si zarobili peniaze, ktoré investovali do opravy veže. V súčasnosti v ňom má sídlo Lotyšské vojenské múzeum.

MUZEUM HISTÓRIE RIGY A NAVIGÁCIE

Múzeum drží viac ako pol milióna položiek, rozdelených do 80 kolekcií. Najdôležitejšie zbierky sú archeologické a numizmatické. Sú súčasťou 3 pobočiek múzea – Mencendorf dom v Rige, Lotyšsko a Múzea fotografie Múzeum Ainaži Naval School. My sme si pozreli len expozíciu histórie námorníctva v Rige. Vstupné do tejto časti múzea bolo symbolické – 1,50 €.

LOTYŠSKÁ AKADÉMIA VIED

Ide o budovu v Stalinskom slohu z roku 1961. Zo 17. poschodia sú krásne výhľady na Rigu. Výťah na 17. poschodie stál 6 € na osobu.

LANOVÝ MOST

Vanšu tilts, čo je v preklade Lanový most je zavesený na rieke Daugava. Je to jeden z piatich mostov na Daugave v Rige, dlhý je 595 metrov. Otvorený bol v roku 1981 ako Gorkého most a kocepčne vychádzal z Mostu SNP v Bratislave.

PLÁŽ JURMALA

Druhý deň pobytu sme sa vybrali mimo centrum Rigy. Prvú polovicu dňa sme chceli stráviť v Etnografickom múzeu v prírode a druhú polovicu dňa pri Baltskom mori. Keď sme však ráno vyšli do ulíc, prekvapil nás maratón, ktorý sa v Rige práve konal. Na svoj autobus sme čakali márne, pretože veľká časť mesta bola uzavretá. Preto sme plán trochu upravili a išli sme najprv vlakom k Baltskému moru. Spiatočný lístok na vlak stál necelé 3 € na osobu, lístky sme si kúpili po stanicu Dzintari. Cesta trvala pol hodiny. Zo stanice Dzintari sme sa k moru dostali zhruba za 5 -6 minút. Išli sme cez nádherný les, ktorý bol popredkávaný atrakciami pre deti i dospelých, avšak nič gýčové, čo by sa do lesa nehodilo. Je to nádherné miesto na odpočinok. Cez lesopark sme prešli rovno na pláž. Počasie bolo síce chladné, ale slnečné. Na daný deň nám teplomer ukazoval najvyššiu teplotu 13 °C. Pustili sme sa na prechádzku pozdĺž pobrežia, občas si sadli na lavičku a počúvali šum mora a „krákoranie“ čajok. Zbadali sme aj otužilého plavca, ktorý si šiel napriek teplote mora 7 °C zaplávať. Nateplejšie je Baltské more v júli a auguste, keď dosahuje teplotu 17 °C.

Piesočnatá pláž Jūrmala má zhruba 30 km a leží do 20 km od hlavného mesta Rigy. Je známa stavbami s drevenými konštrukciami a rôznymi sanatóriami. Nových stavieb je tam veľmi málo. V Dzintari, na mieste, kde sme sa nachádzali bol v čase komunizmu vyhradený kus pláže pre nudistov. Nahí sa však mohli kúpať len v skorých ranných hodinách a to muži a ženy zvlášť. Dokonca na to dohliadali policajné hliadky. Každá pláž je vhodná na rôzne aktivity. Kým v Dzintari sa usporadúvajú futbalové a volejbalové turnaje, Pumpuri je vhodná na windsurfing a kiting. Majori a Bulduri sú zas ocenené modrou vlajkou a sú najvhodnejšie na dovolenkový relax. Pláž Jūrmala je najpopulárnejšou nie len pre obyvateľov Rigy, ale dovolenky na nej trávia aj ostatní obyvatelia Lotyšska.

LOTYŠSKÉ ETNOGRAFICKÉ MUZEUM V PRÍRODE

Etnografické múzeum v prírode sa nachádza v severnej časti Rigy. Založené bolo v roku 1924 a verejnosti otvorené v roku 1932. Má rozlohu 87 hektárov a nachádza sa v nej 118 objektov ľudovej architektúry, zo všetkých častí Lotyšska. Múzeum sídli na brehoch jazera Jugla. Dostanete sa tam autobusmi 1, 19, 28 a 29. Vstupné stojí 4 € na osobu. Oproti iným skanzénom ma zaujalo hlavne to, že v jednotlivých domoch boli živí ľudia v dobových kostýmoch, ktorí dotvárali atmosféru minulých dôb. Niekto pracoval na záhradke pred domom, iný zas tkal na krosnách.

PREHLIADKA RIGY Z LODE

V posledný deň našej návštevy Rigy sme sa v doobedných hodinách vybrali na prehliadku Rigy z inej perspektívy, z paluby lode, resp. menšej loďky. Plavba po rieke Daugava trvá hodinu a počas nej môžete vidieť pamiatky Rigy, operu, trh, parky, mosty. Cena plavby je 18 €.

DOPRAVA V RIGE

V Rige je sieť trolejbusov, autobusov a električiek. Keď sa plánujete pohybovať v centre, nie je potrebné zakupovať si cestovné lístky, hravo to zvládnete „po svojich“. Najlacnejším spôsobom cestovania mimo centra je zaobstarať si kartičku, ktorú si „nabijete“ na 24 hodín. Takáto kartička stojí 5 € a môžete ňou absolvovať koľko jázd len chcete. Časomiera 24 hodín začína platiť prvým pípnutí na čítačku v autobuse. My sme túto kartičku stihli využiť aj pri spiatočnej ceste na letisko. S MHD sa však nedostanete na pláž Jurmala, tam je potrebné cestovať vlakom, tak ako som to popisovala vyššie. Vlak tam jazdí 2 krát za hodinu a cena spiatočného lístka je cca 3 €.

STRAVOVANIE V RIGE

Medzi domácimi i turistami je obľúbená sieť 8 reštaurácii LIDO, špecializujúcich sa na lotyšskú kuchyňu. Raňajky a večere sme si pripravovali na našom ubytovaní, ale možnosť naobedovať sa v reštauráciách Lido sme využili každý deň. Jedlo tam bolo naozaj chutné a lacné. Pre ilustráciu zapekaný bravčový rezeň so zeleninou a opekané zemiaky vyšli na 5 €. K tomu lotyšské pivo 0,3 dcl 1,80 €., kvas 0.3 dcl- chutí podobne ako naša kofola za 1,30 €. Typickým alkoholom v Lotyšsku je tzv. Riga Balzam, s ktorým sme sa počas našej návštevy stretali na každom kroku. Môžete ochutnať čistý 45 %, alebo ochutený čiernymi ríbezľami alebo višňami. Kávu kúpite v kaviarňach v približne rovnakých cenách ako u nás.

Ak si však vyberiete nejaký štýlový podnik, tak si za kávu priplatíte. Ide však o to, že platíte sa exkluzivitu alebo za inú pridanú hodnotu, ktorú Vám daný podnik ponúka. My sme si jeden takýto podnik v centre vybrali. Ide o kaviareň s názvom Parunāsim kafe’teeka. Už zvonku láka zákazníkov svojou netradičnou výzdobou. Na prízemí je jeden väčší stôl, na poschodí je ich niekoľko. V kaviarni hraje príjemná džezová muzika. Mali sme šťastie, že sme prišli vo vhodnom čase, pretože 10 minút po našom príchode sa kaviareň začala zapĺňať. Neskôr museli zákazníci sklamaní odchádzať, lebo už nebolo voľné miesto. Táto kaviareň v nás zanechala príjemný, povedala by som až umelecký zážitok.

POSTREHY Z RIGY

V centre mesta je možnosť zapožičať si takzvané „Riga Party Bike“. Ide v podstate o pojazdný bar. Je určený maximálne pre 15 osôb, z toho 10 musí šliapať do pedálov bicyklov. K dispozícii majú anglicky hovoriaceho sprievodcu, ktorý skupinu sprevádza po centre. Z reproduktorov sa ozýva hlasná hudba a skupinka srkajúca pivo, či iný alkohol veľmi hlasným spôsobom dáva na známosť, že práve prechádza. My sme takýchto párty bicyklov stretli niekoľko, dokonca na nich bola skupinka „lúčiaca sa so slobodou“, čo sa dalo ľahko rozpoznať podľa povievajúceho závoja.

Keď som odchádzala do tohto mesta, prečítala som si rôzne články, kde ľudia prezentovali, že boli Rigou milo prekvapení. Inak tomu nie je ani v mojom prípade. Riga je moderné európske mesto. Je plné zelene a krásnych udržiavaných parkov. Prekvapila ma čistota na každom kroku. Ľudia boli milí a ústretoví.

Celý výlet by bol skvelý, keby nám ho na jeho konci na letisku v Rige neznepríjemnil letiskový personál. Robil kontrolu rozmerov batožiny a presviedčal našu kamarátku, že má nesprávny rozmer príručnej batožiny a má namieste zaplatiť 48 €, lebo inak neodletí. Po dlhšej hádke, alebo ako by som nazvala to vyjednávanie, položil môj manžel do makety kufor inou stranou a dokonale to tam zapadlo. Nakoniec nás pustili do lietadla, ale škoda že sa výlet zavŕšil takouto mrzutosťou.

Návštevu Rigy určite odporúčam, stačí si len zabukovať lacnú letenku, ubytovanie a vziať so sebou ľudí, s ktorými sa cítite skvelo. 🙂

Letenku som kupovala na: https://www.ryanair.com/gb/en

Ubytovanie som kupovala: https://www.booking.com/

Náklady na poznávací výlet na 1 osobu:

PHM – 10 € na osobu (celkom 40 €)

parkovné v Krakowe – 3,50 € na osobu (celkom 14 €)

spiatočná letenka -Krakow-Riga, RIga-Krakow – 63 € (len príručná batožina)

ubytovanie – 52 € na osobu na 3 noci (celkom 208 €)

doprava v Rige (taxi, vlak, MHD) – 13 € na osobu

vstupné múzeum námorníctva – 1,50 €

vstupné Dom u Čiernych hláv – 7 €

vstupné Lotyšská akadémia vied 17 poschodie – 6 €

vstupné Etnografické múzeum v prírode – 4 €

Spolu na 1 osobu – 160 €

Náklady na stravu boli individuálne.

Facebook Comments

Leave a Reply

− 7 = 1