Chorvátsko, Istria, Poreč

Hoci som v Chorvátsku bola už 15 krát, jeho severnú časť zvanú Istria som doteraz nenavštívila. S priateľmi sme si vybrali destináciu Poreč, ktorá sa nachádza na západe poloostrova Istria a má viac ako 17 000 obyvateľov. My sme si vybrali okrajovú časť Poreča Červar Porat, ležiacu 7 km od centra.

Doprava

Cestovali sme vo štvorici osobným autom cez Maďarsko. Vzdialenosť od nášho bydliska v Prešove bola 928 km. Maďarská diaľničná známka nás vyšla 15 €, chorvátske mýto nás stálo obojsmerne 44,50 €. Náš apartmán v Červar Porat sme hľadali trochu dlhšie, nakoľko sa nachádzal na pešej zóne. Auto sme neskôr preparkovali za bytovú jednotku, v ktorej sme boli ubytovaní. Parkovanie bolo bezplatné.

Ubytovanie

Ubytovaní sme boli v Apartmáne Rona Zrinka, ktorý sme si zarezervovali cez Booking.com na 5 nocí za 432 € pre 4 ľudí. V podstate išlo o súkromný byt v bytovej jednotke na 3. poschodí bez výťahu. Ten, kto má zdravé nohy, pre toho nie je problém niekoľko krát do dňa zdolať 3 poschodia, ale pre menej mobilných neodporúčam. V popise však bolo uvedené, že ide o 2. poschodie. Bytová jednotka sa nachádza v prvom rade rovno pri mori a má nádherný výhľad na plachetnice a člny. V podstate práve kvôli tomuto výhľadu som tento apartmán zarezervovala. Byt má 2 spálne, kuchyňu prepojenú s veľkou obývacou izbou a kúpeľňu spojenú s WC. K dispozícii boli uteráky, osušky, toaletný papier. Kuchyňa bola vybavená všetkým potrebným, okrem rýchlovarnej kanvice. Disponovala však kávovarom na prekvapkávanú kávu. Obyvacia izba bola klimatizovaná, spálne však nie. Stačilo však v noci pootvoriť dvere. Do apartmánu by bolo potrebné ešte trochu zainvestovať, hlavne čo sa týka kúpelne a podláh v byte, pretože vďaka svojej polohe a výhľadu má byt veľký potenciál.

Okolie a pláž

Apartmán bol síce situovaný rovno pri mori, avšak najbližšia pláž Porat Beach sa nachádzala zhruba 250 metrov od ubytovania. Pláž bola kamienková s pozvoľným vstupom, ale do mora je potrebná obuv do vody. Na pláži sa nachádzali stromy, ktoré poskytovali tieň pre ľudí, ktorí nie sú milovníkmi ostrých lúčov slnka. More bolo čisté, avšak od tyrkysovo priezračnej vody, na ktorú som zvyknutá z juhu Chorvátska, mala ďaleko. Taktiež šnorchlovanie v tejto časti nemalo význam, nakoľko okrem dvoch prázdnych lastúr nebolo na čo pozerať. Z letargie má však vyviedla veľká farebná medúza, ktorú sme s manželom „stretli“ počas nášho plávania. Jej priemer bol zhruba 40 cm. Svojim zjavom nás dosť vydesila, nakoľko doteraz som mala česť vidieť len priehľadné medúzy. Na mori bol postavený veľký nafukovací hrad, veľké lákadlo pre deti i poniektorých dospelých :-). Pozdĺž pláže sa nachádzali stánky s rýchlym občerstvením a kaviarničky. Aj v okolí nášho apartmánu sa nachádzalo niekoľko reštaurácii a kaviarni. Hneď vedľa ubytovania sa nachádzal obchod s potravinami. V recenziách som čítala, že obchod je otvorený len do 15.30 hod., ale to zrejme platilo len na obdobie mimo sezóny, nakoľko bol otvorený do 22,00 hod. Stánky so zmrzlinou tu nájdete doslova na každom kroku. Celkovo je táto oblasť pokojná, vhodná pre rodiny s deťmi. Mladí, ktorí hľadajú vo večerných hodinách bujarú zábavu, by si na svoje neprišli.

Pred dovolenkou som čítala články o tom, aké hrozné marže si obchodníci na chorvátskych pobrežiach nahodili. Ale v oblasti, kde sme sa zdržiavali my, neboli ceny až tak premrštené. Pre ilustráciu ražniči, čevapčiči alebo kotlety s prílohou stáli 8 €, pizza od 9 do 12 €, ryby od 12 € vyššie. Produkty rýchleho občerstvenia tiež neboli drahé. Hot dog vyšiel na 3,30 €, hamburber 4,60 €. Kávu macchiato sme si dávali vždy v inej kaviarni a jej cena sa pohybovala od 1,70 € do 2 €. Ceny uvádzam po prepočte kurzu kuny voči euru. Už sa teším na to, že od 1.1.2023 prechádza Chorvátsko na spoločnú európsku menu – euro.

Výlety do okolia

Výlet do Poreča sme absolvovali už druhý deň nášho pobytu. Bol vzdialený necelých 7 km od nášho apartmánu. Zaparkovali sme ma bezplatnom parkovisku neďaleko centra. Troma základnými pamiatkami mestečka Poreč je Bazilika Euprasius, Trg Marafor Poreč (bývalé rímske fórum) a kostol Panny Márie Andely. Bazilika Euphrasius je jednou z najstaršiích a najkrajších pamiatok ranného byzanského umenia v Stredomorí. Bazilika bola postavená v 6. storočí v dobe biskupa Eufrázia a cisára Justiniána I. a v súčasnosti je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Komplex sa skladá z átria, krstiteľnice, zvonice, biskupského paláca, lapidária, archeologického náleziska, starej sakristie a baziliky. Vstupné stálo 6,60 €. Navštívili sme tiež Akvárium v Poreči, od ktorého som však očakávala viac. Priestorovo bolo dosť malé, išlo o 24 malých akvárii a okrem morských živočíchov bolo súčasťou akvária aj terárium, kde bolo zopár cudzokrajných živočíchov. Vstupné 6 € je podľa mňa za toto malé akvárium premrštené.

Najobľúbenejším a zároveň najromantickejším mestom na Istrii je mesto Rovinj, preto sme si výlet do tohto mesta nemohli nechať ujsť. Rovinj je vzdialený 40 km od Poreča. Parkovali sme blízko centra na platenom parkovisku. V Rovinj je stále aktívny rybársky prístav. Toto mestečko ma očarilo, domčeky v pastelových farbách na úzkych vydláždených uličkách, ktoré sa kľukatia, veľmi pripomínajú Taliansko. Kaviarničky, reštaurácie, galérie, človek nevie, kam skôr s očami. Týmito uličkami sme sa dostali na kopec do srdca historického centra ku kostolu Sv. Eufémie. Zvonica je menšou replikou Zvonice sv. Marka v Benátkach. Keďže tento výlet sme si nechali až na posledný deň, deň odchodu, nemali sme toľko času, aby sme si dostatočne vychutnávali toto čarovné mesto a nasávali jeho atmosféru.

ubytovanie som kupovala na booking.com

adresa na bezplatné parkovanie v Poreči pri centre: Parkplatz, Partizanska ul. 5a, 52440, Poreč, Chorvátsko

Náklady na dovolenku (pre 4 osoby):

ubytovanie na 5 nocí – 432 € (108 € na osobu)

doprava – PHM – 204 € (51 € na osobu)

dialničné poplatky – 59,50 € (necelých 15 € na osobu)

parkovné v Rovinj – 7 €

vstupné do Akvária v Poreči – 6 €

vstupné do Baziliky Euphrasius v Poreči – 6,60 €

Chorvátsko, Istria, Poreč
Facebook Comments

Leave a Reply

4 × 7 =