Wellness pobyt Zsámbék, Hotel Szépia Bio, Maďarsko

Kým som na Zľavomate neobjavila wellness pobyt v Zsábéku, tak som o tomto mestečku nikdy nepočula. Má len niečo cez 5000 obyvateľov. Vďaka jeho dobrej polohe 25 km od Budapešti som sa rozhodla, že spojím odpočinok vo wellness hoteli s jednodňovým výletom do Budapešti. Za 5-dňový pobyt (4 noci) v hoteli s názvom Szépia Bio and Art Hotel  s polpenziou a neobmedzeným wellnessom pre 2 osoby som cez Zľavomat zaplatila 335 €.

 

Cesta z Prešova trvala niečo cez 3,5 hodiny a prebehla v pohode. Check in bol od 15,00 hod. Spolu s kľúčmi od izby sme dostali aj kupóny na vstup zdarma do Múzea lámp v Zsámbeku a tiež na zrúcaninu Baziliky v Zsábéku. Taktiež sme mali v cene hodinu bowlingu a zapožičanie bicykla na hodinu. Na izbe sme sa vybalili a išli do reštaurácie „na pozornosť hotela“ welcome drink. Vybrali sme si biele vínko.

 

Ubytovanie:

Ubytovanie bolo štandardné. Oceňujem tichú klimatizáciu. Kúpeľňa bola spojená s toaletou, avšak nebolo poriešené odvetrávanie. Bola vybavená fénom, sprchovacím gélom aj odličovacími tampónmi a čiapkou do sprchy. Samozrejmosťou boli uteráky a osušky. Na izbe bol minibar, telefón, trezor a župany. Trochu som bola sklamaná, že sme dostali izbu orientovanú na parkovisko. Boli tam aj izby orientované do dvora a tiež na vonkajší bazén. Ale na druhej strane sme mohli dohliadnuť na naše auto :-).  Izba bola tichá, aj napriek jej orientácii. Čo sa týka upratovania, servis je tam každý deň, ale dovolím si podotknúť, že osušky a uteráky nám počas nášho pobytu nevymenili. V okolí budovy hotela nebolo nič okrem obytných domov.

 

Stravovanie:

V cene sme mali polpenziu. Na voucheri boli napísané, že večere sa podávajú servírované, ale zrejme z dôvodu, že sme tam boli v hlavnej sezóne, sa raňajky i večere podávali formou bufetových stolov. Myslím, že každý mal možnosť vybrať si to svoje. Okrem hlavných jedál boli na večeru vždy 2 druhy polievok a dezerty ako napr. koláč, panakota a podobne.   Misa ovocia nechýbala na raňajkách, ani na večeri. Nápoje neboli zarátané v cene polpenzie. Jediné, čo by som mohla  tejto reštaurácii vytknút bola káva. Odporúčala by som im zmeniť značku. Chodievali sme preto na poobedňajšiu kávu do Cukrászdy Fészek a samozrejme, že sme si tam dali aj výbornú zmrzlinu.

 

Wellness:

Hotelové wellness centrum zahŕňa vnútorný bazén, saunu, parnú miestnosť, infračervenú kabínu a  vírivku. Súčasťou je aj posilňovňa, squash a bowling.  Objednať sa môžete na masáž, na ktorú Vám pri pobyte cez Zľavomat poskytnú zľavu 900 HUF. Hotel má k dispozícii veľký vonkajší bazén, 4 tenisové kurty a malé futbalové ihrisko. Jeden deň nám nevyšlo počasie, preto sme ho strávili vo vnútornom wellnesse. Veľmi ma však rozčúlilo, čo sa dialo pri vonkajšom bazéne. Vonku totiž prebiehali  stavebné práce, zrejme rozširovali priestor pri bazéne. Ale pre mňa je nepochopiteľné, že tieto práce prebiehajú v letnej sezóne. Určite by každému z Vás skazilo náladu, keby Vám popri ležadle hučal bager a víril prach rovno do Vášho drinku.

Atrakcie a výlety v okolí:

Keďže sme v hoteli dostali zdarma vstupenky do Múzea lámp a na zrúcaninu baziliky priamo v Zsámbéku, začali sme práve tam. Vstupné do Múzea lámp stojí 600 HUF. Toto múzeum zriadil v roku 1970 Ferenc Bours. Prvá stála výstava bola zriadená na všeobecné prianie v miestnom kultúrnom dome a bolo vystavených okolo 250 exemplárov.  Zbierka sa časom rozrastala a vďaka osvete Maďarskej telegrafickej agentúre získala svetové meno.  Múzeum lámp bolo sprevádzkované v r. 1979 v bývalom obytnom dome, ktorý odkúpila Obec Zsámbék. V zbierke jediného Múzea lámp v Maďarsku sa v súčasnosti nachádza 1000-1100 lámp.

 
Potom naše stopy viedli do Baziliky.  Ide o zrúcaninu trojloďovej neskororománskej až ranogotickej baziliky a kláštora z 13. storočia, poničenej počas veľkého komárňanského zemetrasenia v roku 1763. Vstupné na zrúcaninu je 700 HUF.  Ďalšou pamiatkou v Zsámbéku je Zámok Zichy. Pôvodný hrad začali stavať koncom 12. stor. Obranným, pohraničným hradom sa stal v 14.-15. stor. Dnešný barokový kaštieľ bol postavený v 18. stor. V roku 1902 bol prestavaný. Kaštieľ bol pred nedávnom zrekonštruovaný, sídli v ňom Kultúrne centrum Zichy financované zo súkromných zdrojov. Je tiež domovom niekoľkých výstav.

   

Hotel Szépia Bio, v ktorom sme boli ubytovaní sa nachádza 25 km od Budapešti, preto má výhodnú polohu na poznávacie výlety do tohto mesta. My sme sa rozhodli stráviť v Budapešti jeden deň. Čo by ste určite mali vidieť v Budapešti? Széchenyiho reťazový most, Maďarský parlament, Baziliku sv. Štefana, Andrássyho triedu, štátnu operu, hrad Vajdahunyad, Kúpele Széchenyi, bývalú židovskú štvrť, Citadelu, hradný vrch, Rybársku baštu, Kostol Sv. Mateja a Budínsky hrad. Keďže mám Budapešť už „schodenú“ z prechádzajúcich výletov, rozhodla som sa pozrieť len to, čo som minule nestihla. Vybrali sme sa preto na hrad Vajdahunyad. Parkovali sme v podzemnom parkovisku neďaleko hradu. Hrad sa nachádza v mestskom parku. Je to kópia Hradu Hunyad známeho ako Corvin Castle, Bol postavený v roku 1896 a vykazuje rôzne architektonické štyly, ako románsky, gotický, renesančný a barokový. Dnes v ňom sídli Múzeum maďarského poľnohospodárstva. Okolie a nádvorie hradu je voľne prístupné a nie je spoplatnené. Spoplatnený je len výstup na vežu v sume 600 HUF, avšak schody nevedú až na absolútny vrchol veže a z balkóna nie je až taký dobrý výhľad, ako sme si pôvodne mysleli. Na jazere Városliget, obklopujúcom hrad Vajdahunyad, sa od jari do jesene dá člnkovať a jazdiť na vodných bicykloch.

   

Od hradu Vajdahunyad sme sa vybrali na Námestie hrdinov, ktoré je najväčším námestím v Budapešti. V strede stojí socha archanjela Gabriela na 36 metrov vysokom stĺpe. Na kolonádach sú 2,8 m vysoké bronzové sochy historických osobností, ktoré sa aktívne podieľali na tvorbe moderného Maďarska. Ku každej soche patrí reliéf zobrazujúci scénu typickú pre éru alebo činnosť tejto osoby.

 

Potom sme sa vybrali do Múzea Etnografie, ktoré bolo oficiálne otvorené v máji tohto roku. Táto atypická budova so zelenou strechou slúži tiež ako park. 60 % budovy je pod úrovňou zeme. Vstupné do tohto múzea bolo zdarma. Zvyšok času sme strávili prechádzkou po centre Budapešti.

V posledný deň pobytu sme sa odhlásili v hoteli o 10,00 hod. a vybrali sa navštíviť kráľovský zámok Grassalkovichovcov v Gödöllő. Zámok dal postaviť dôverník Márie Terézie, gróf Antal Grassalkovich I. v roku 1745. Zámok sa rozprestiera na ploche 17 000 m2 a patrí k nemu aj park s rozlohou 29 ha. Zámok je tiež nazývaný ako „Sisin zámok“, nakoľko sa stal od roku 1867 výletnou rezidenciou rakúskeho cisárskeho a uhorského kráľovského manželského páru, Františka Jozefa I. a Alžbety (Sissi).

     

Celkové hodnotenie wellnesu:

Celkovo hodnotím wellness pobyt 6 bodmi z 10. Bod som stiahla za stavebné práce počas hlavnej sezóny.

Pobyt som kupovala na https://www.zlavomat.sk/podnik/23715-szepia-bio-art-hotel

Náklady na dovolenku:

PHM – 95 €

ubytovanie s polpenziou pre 2 osoby na 4 noci – 335 €

parkovanie – 1700 HUF

vyhliadková veža hrad Vajdahunyad pre 2 osoby – 600 HUF

vstupné na zámok v Gödöllő pre 2 osoby – 6200 HUF

 

Facebook Comments

Leave a Reply

× 9 = 72