Zadarská župa (Lukovo Šugarie, ostrov Vir, Nin, Zadar) + maďarské kúpele Héviz

Po dlhšej covidovej odmlke sa opäť ozývam zo svojej webovej stránky www.cestujem.recenzujem.sk. Pandémia nás prinútila cestovať akosi opatrnejšie, preto sme sa vybrali na dovolenku do Chorvátska autom. Zvolili sme si destináciu v okolí Zadaru.

Trochu sme sa obávali dlhých radov na hraniciach, nakoľko sme čítali o 6-hodinových kolónach na maďarsko-chorvatskych hraniciach už týždeň pred našim odchodom. Naše obavy však boli zbytočné. Na hraniciach sme boli okolo 02,00 hod. v noci a zdržali sme sa len 15 minút.  Okolo 10,00 hod. sme dorazili na miesto ubytovania do malej prímorskej dedinky Lukovo Šugarie, ktorá sa nachádza medzi Karlobagom a Starigradom, pod pohorím Velebit.  Mesto Zadar je od nej vzdialené 76 km a Národný park Paklenica 38 km.

 

V tomto ubytovaní na súkromí sme mali rezervované 3 noci. Riešili sme ho cez webovú stránku booking.com. Checking sme mali mať až o 14,00 hod., ale keďže izba už bola pripravená, mohli sme sa ubytovať o 4 hodiny skôr. Ide o miesto, kde je absolútne súkromie. Už pohľad z okna nášho apartmánu bol úchvatný. Zbehli sme pár schodíkov, ktoré viedli rovno do mora a naskytol sa nám krásny výhľad. Pani domáca ponúka okrem nášho apartmánu pre 4 ľudí ešte jeden pre 2 ľudí, ale ten bol z opačnej strany budovy a mal vlastný vchod a tiež vlastné schody do mora. Vstup do vody nebol príliš vhodný pre malé deti. Bol tam dosť prudký zráz a taktiež bola potrebná obuv do vody kvôli morským ježkom. Náš apartmán mal sedenie v tieni olivovníka, kde sme trávili v väčšinu času. K apartmánu patrili 2 ležadlá, ktoré sme aj využívali. Výhodou ubytovania v apartmáne priamo pri mori je, že  si zakaždým nemusíte  baliť veci na pláž. To veľmi oceňujem. Ale, aby som len nechválila, sú tu aj isté nevýhody. Dedinka je malinká, nie je v nej žiaden obchod a najbližšia reštaurácia je približne 2,5 km ďaleko. Okolo rušnej a dosť úzkej cesty, nie je žiaden chodník, takže kráčať po nej nie je bezpečné. Taktiež okolo mora nie je možné sa prechádzať, nakoľko sú tam len betónové panely cca 20 m napravo a cca 20 metrov naľavo od našich schodov do mora. Po 3 nociach na samote sme sa zbalili a vybrali sa na celodenný výlet do mesta Zadar.

Zaparkovali sme na verejnom stráženom parkovisku, v blízkosti historického centra mesta. Cena parkovného je na tomto mieste skvelá, len 2 kuny na hodinu. Presunuli sme sa cez park k mestskej bráne. Mesto je ako pamiatkový celok obklopené historickými hradbami.

Prechádzali sme sa kamennými uličkami starého mesta a obdivovali pamiatky , ktorých bolo neúrekom. Fórum z 1. stor., najznámejšia chorvátska stredoveká bazilika a symbol mesta Kostol sv. Donata z 9. stor., obnovené románske kostoly sv. Krševana (sv. Chrysogonus) z 12. stor. a zvonica sv. Márie z roku 1105, katedrála sv. Anastázie z 13. stor., Národné námestie s Mestskou lóžou Mestskou strážnou vežou zo 16. stor., Námestie 3 studní a námestie 5 studní.

K novším atrakciám Zadaru patrí Morský orgán a Pozdrav Slnku. Morský orgán je  priestorom na relaxáciu a nachádza sa v blízkosti nového prístavu cruiserov. Sú to vlastne biele schody, ktoré ukrývajú rúrky a pri najmenšom pohybe vĺn a vetra vydávajú príjemnú a zvláštnu melódiu. Vedľa Morského organu, tiež na brehu mora sa nachádza umelecké dielo Pozdrav slnku od architekta Nikolu Bašiča. Pri poznávaní Zadaru sme aj riadne vyhladli a tak sme sa uvelebili v jednej z reštaurácii v historickom centre a dali si všetci štyria ryby.

Po prehliadke sme sa presunuli na naše nové ubytovanie na ostrove Vir, vzdialené od Zadaru necelých 30 km. Ubytovaní sme boli v trojposchodovom apartmánovom penzióne Malina, vzdialenom od mora 200 metrov.  Apartmán bol moderne zariadený, dostatočne veľký a vzdušný. Ak mám zhodnotiť ostrov Vír, tak je pre mňa až príliš preplnený. Neskutočné množstvo apartmánov, jeden vedľa druhého. Keď som vybehla do obchodu na nákup, chvíľu som sa mala problém zorientovať, ktorá ulička je tá naša. Taktiež na ostrove nie je žiadne historické jadro, pamiatky alebo niečo podobné. Skrátka len veľa apartmánov, obchodíky, kaviarničky a veľa turistov 🙂 . More bolo čisté, priezračné, slnko horúce 🙂 .

Neďaleko ostrova Vir, konkrétne 16 km je malé mestečko Nin, kde sme sa vybrali na výlet. Nin je najstaršie chorvátske kráľovské mesto nachádzajúce sa na malom ostrovčeku v strede plytkej lagúny. Žije tu len 1500 obyvateľov. Centrom tohto mestečka je malý ostrovček (500 m2), ktorý je s pevninou prepojený dvomi mostami. Zaparkovali sme pred jedným z mostov na platenom parkovisku a vybrali sa do „minimestečka“.

Nin je dôležitou archeologickou lokalitou. Nájdeme tu pozostatky najväčšieho antického chrámu na Jadrane, Kostol sv. Kríža, ktorá je zas najmenšou katedrálou na svete. Odporúčam tiež pozrieť kostol sv. Jakova, katedrálu sv. Anselma, pomník kniežaťa Branimirova a námestie Kraljevac. Zastavili sme sa aj na jadranskú zmrzlinu, večer ešte zašli na kávu a chorvátské pivo na nábreží jadranského mora no a chystali sa na zajtrajšiu spiatočnú cestu.

Naša dovolenka, sa však nekončila. Rozhodli sme sa stráviť ešte jeden deň cestou domov na Slovensko v maďarských kúpeľoch na jazere Héviz. O tomto jazere som už vo svojom blogu písala, keď sme boli na dovolenke po maďarských jazerách. Jazero Héviz je termálne jazero ležiace na východnom okraji mesta Héviz. Vo vode je veľa baktérii, o ktorých sa predpokladá, že majú liečivé účinky. Chemické zloženie vody  je skúmané už od 18. storočia. Voda má priaznivý vplyv na reumatizmus a choroby pohybového aparátu. Voda do jazera vyviera v pramennej jaskyni, ktorá je na dne a je neustále v pohybe. Vymení sa za každých 28 hodín. Hĺbka vody bola v 60-tych rokoch 19. storočia odhadovaná na 43 metrov, ale v roku 1908 však bola nameraná hĺbka „len“ 22 metrov. Zakúpili sme si trojhodinový vstup za 9 eur na osobu. Pracovníčky predávajúce lístky nevedia po anglicky ani ceknúť, takže sme dorozumievali posunkovou rečou. V cene sú aj ležadlá. Tieto kúpele sú veľmi príjemné a rada sa tam opäť vrátim, ak bude príležitosť. Ubytovanie sme mali zabezpečené cez Booking.com a bolo vzdialené asi 5 km od jazera.  Apartmán sa volal Pálinkás jó reggelt, čo v preklade znamená Dobré ráno s brandy. Naši českí „bratia“, ktorí tam boli tiež ubytovaní to asi vzali doslovne, keďže mali alkoholovú party na dvore do tretej hodiny rannej. My sme sa však potrebovali vyspať pred cestou na Slovensko. Apartmán by potreboval rekonštrukciu, pretože takpovediac zaspal v čase. Plusom bola vírívka v kúpeľni. Ubytovanie sme bohužiaľ rezervovali neskoro, 3 dni pred príjazdom, takže sme nemali na výber. Všetko bližšie k jazeru a modernejšie vybavené bolo už obsadené. O jazere Héviz si môžete prečítať aj v mojom predchádzajúcom článku tu: http://www.cestujem-recenzujem.sk/2019/07/17/jazero-balaton-jazero-heviz-neziderske-jazero-a-kupele-raba-quelle/

Našu dovolenku v covidovom období hodnotím pozitívne a myslím, že vzhľadom na sitáciu to bol dobrý výber.

Náklady na dovolenku:

PHM – 170 €, na osobu 42,50 €
diaľničné poplatky – 60,80 €,  na osobu 15,20 €
parkovné v Chorvátsku –  3,50 €
ubytovanie Lukovo Šugarie na 3 noci  – 287 €, na osobu 71,75 €
ubytovanie ostrov Vir na 3 nocí – 206,40 €, na osobu 51,60 €
ubytovanie Héviz, Maďarsko, 1 noc – 70 €, na osobu 17,50 €
vstupné na jazero Héviz – 9 € na osobu
Dovolenka spolu na osobu – 211,05 €

Facebook Comments

Leave a Reply

÷ 1 = 10