Gardenos Beach, Korfu, Grécko

Korfu je jeden z lónskych ostrovov. História Korfu začala už v roku 50 000 pred. n. l. Korfu bolo postupne pod nadvládou Ríma, Byzancie a ďalších ríš. Postupne tam prichádzali Góti, Slovania, Húni, Bulhari, Arabi, Janovčania a nakoniec Benátčania, ktorí tu ostali vládnuť až do roku 1797. V roku 1936 bol na Korfu zavedený tvrdý fašistický režim. O štyri roky neskôr obsadilo ostrov fašistické Taliansko a neskôr bol ostrov bombardovaný Nemcami. Keď ostrov získali Briti, odovzdali ho späť Grécku.

Dnes je na Korfu badateľný vplyv iných štátov, hlavne Talianska. Korfu je po Kefalónii druhým najväčším gréckym ostrovom v lónskom mori. Patria k nemu tri malé ostrovčeky na severozápade Erikoussa, Othoni a Mathraki a dva na juhovýchode Paxos a Antipaxos.

Gardenos

Na Korfu sme sa vybrali s priateľmi letecky so spoločnosťou Ryanair z letiska v Bratislave. Let meškal, ale ako sme sa neskôr dozvedeli, lety na Korfu a z Korfu meškajú dosť často. Na ostrove je údajne najkratšia pristávacia dráha v Európe, ktorá vyžaduje zručné manévrovanie skúseného pilota. Keď sme sa blížili k ostrovu, mala som pocit, že pristávame na mori :-).

Vopred sme si cez internet objednali zapožičanie auta na týždeň za sumu 198 €. Vzhľadom k tomu, že to bolo pre štyroch ľudí, určite sa to oplatilo. Pre ilustráciu, cena letiskového transféru z letiska na naše ubytovanie jednosmerne sa pohybovala od 110 € do 130 €. Pani, ktorá nám prenajímala ubytovanie nám síce chcela zabezpečiť transfér za sumu 70 €, ale aj tak by sme potom mali ďalšie náklady na dopravu, keďže sme chceli vidieť aj iné časti ostrova.

UBYTOVANIE

Apartmány Mamas Reas

Ubytovanie sme mali zabezpečené cez Booking.com. Išlo o apartmán Mamas Reas v rekreačnej oblasti Gardenos na juhozápade ostrova, vzdialenej 38 km od letiska. Jazda po korfských cestách je zdĺhavá, cestovali sme hodinu. K nášmu apartmánu sme sa dostali bez väčších komplikácii. Čakala nás už domáca pani, ktorá nás privítala a odovzdala nám kľúče od našich apartmánov, resp. dvoch štúdii. Cena štúdia pre dve osoby na týždeň pobytu bola 280 €.

Štúdio
Štúdio
Dvor ubytovacieho zariadenia

Štúdio bolo jednoducho zariadené, malo malú kuchynku, wc spojené so sprchovacím kútom. Hygienické potreby ako šampón či sprchovací gél je potrebné si doniesť alebo kúpiť, lebo k dispozícii sú len dve malé mydielka. Uteráky a osušky boli k dispozícii. Postele mali kvalitné matrace. Kuchynský kút mal len základné vybavenie, ale čo sme nenašli v našej kuchynskej výbave, to sme si požičali od našich priateľov z ich kuchynky a opačne. Štúdio tiež disponovalo chladničkou, klimatizáciou a televízorom. Ten sme mimochodom nezapli po celý pobyt. K každého štúdia bol východ na balkón. Na dvore bolo tzv. patio so stolmi a stoličkami, hojdačka a tiež gril. Patio mohli využívať všetci nájomníci ubytovacieho zariadenia. Za vchodovou bráničkou sa nachádzala sprcha, kde sme si mohli umyť nohy od piesku, keď sme sa vracali z pláže. Upratovanie sme mali zabezpečené štyri krát počas nášho pobytu. Pani domáca bola milá, ústretová a rozmaznávala nás svojimi darčekmi. Či už to bolo ovocie ako figy, žltý melón a podobne alebo domáce víno. Čo sa týka výhľadu na more, išlo skôr o bočný výhľad z rohu balkóna, trochu viac bolo more viditeľné z dvora (viď obrázok).

Výhľad

PLÁŽ

Pláž Gardenos sa nachádza 300 m od ubytovacieho zariadenia. Pláž má skoro 2 km a je ohraničená mohutnými útesmi. Ak sa rozhodnete ísť pozdĺž pláže, ďalej od jej centra, nájdete dostatok miesta pre absolútne súkromie. Piesok na pláži má svetlejšiu hnedú farbu a voda je krištáľovo čistá. Vstup do mora je pozvoľný, vhodný aj pre malé deti. Prakticky musíte celkom dlho kráčať vo vode, až kým budete môcť plávať. Šnorchlovanie v tejto časti mora nemalo význam, lebo okrem malých rybičiek , sme nič iné nevideli. Pláž je vybavená slnečníkmi a ležadlami, ktoré sú k dispozícii za cenu 8 € na deň. Teplota vody v mori sa pohybovala medzi 25 a 26 °C. Asi 3 dni z nášho pobytu sme mali dosť silné vlny a tak sme miesto plávania skákali v rytme určovanom vlnami 🙂 .

Gardenos Beach
Gardenos Beach

OKOLIE

V okolí pláže je niekoľko taverien, či plážových barov. Z recenzii sme vyčítali, že najlepšie sú Meltemi Beach Bar a taverna Barátos. Zhruba na polceste medzi našim ubytovacím zariadením a plážou sa nachádza malý obchodík s rozličným tovarom od potravín, cez plážové potreby až po suveníry. V podstate je jediným obchodom na tomto mieste. Asi 6 km od nášho ubytovania sa nachádza Lidl. Celkovo je táto oblasť veľmi tichá a ako stvorená na relax.

Taverna Bebis

V celej oblasti v blízkosti pláže Gardenos sú len apartmány, pripadne maličké hotely. Žiadne veľké hotelové komplexy tam nenájdete. Necelé 3 km od nášho apartmánu bola dedinka Vitalades. V nej sa mala nachádzať Pizzeria Agrotika, ktorú odporúčali v rámci recenzii nejakí ľudia. Keďže sme sa chceli prejsť, vybrali sme sa do dediny peši. Chodníky popri ceste bohužiaľ neboli žiadne, takže sme šli po ceste. Popri ceste sme videli rásť figovníky, citrónovniky či iné stromy so zaujímavými plodinami, ktoré boli len akoby tak „voľne pohodené“ do neupravených častí pozemkov. Keď sme dorazili na miesto, zistili sme, že ide o „bohom zabudnutú“ dedinku :-). Na Pizzérii Agrotika bol prilepený papier: „Closed today“. Na akomsi improvizovanom námestíčku sedeli na stoličkách v rade „ako v kine“ miestni a pozorovali nás.

Citrónovník limetkový
Kaktus

DOPRAVA

A dostávame sa k tomu, prečo je nevyhnutné mať v tejto oblasti prenajaté auto. Ak nechcete všetkých 7 dní stráviť ležaním na pláži, auto skrátka potrebujete. Požičovňu áut, motoriek a štvorkoliek nájdete aj priamo na Gardenos. Čo tam však nenájdete sú autobusové zastávky. Najbližší autobusový spoj, ak by ste sa chceli dostať späť na letisko je v dedine Perivoli, vzdialenej 5 km od Gardenos. Ak by ste sa však aj napriek tomu rozhodli cestovať autobusom, upozorňujem na ich nespoľahlivosť, preto je potrebné dať si dostatočnú, aj dvojhodinovú rezervu.

VÝLETY

ACHILLION

Trojposchodový zámok Achillion je Európanmi najvyhľadávanejšou pamiatkou Korfu. Nechala ho postaviť cisárovná Alžbeta Bavorská, známa tiež pod prezývkou Sisi koncom 19. storočia. Leží v oblasti zvanej Gaustori, len 10 km od hlavného mesta. Zámok bol postavený na pahorku a je z neho krásny výhľad na more i na hlavné mesto Kerkyru. Interiér zámku je verejnosti sprístupnený, okrem druhého poschodia zámku. Vo vnútri paláca je múzeum, ktoré pripomína život cisárovnej Sisi. Bohužiaľ v čase našej návštevy prebiehala rekonštrukcia zámku, preto sme sa museli „uskromniť“ len prehliadkou záhrad a nádvoria so stĺporadím. Ide o krásny neoklasicistický komplex, ktorý je obklopený udržiavanými záhradami, plnými sôch, fontán a romantických zákutí. Cena vstupenky bola 5 € na osobu. Predpokladám, že ak by boli sprístupnené aj vnútorné priestory, cena vstupenky by bola vyššia. V Achillione sa natáčalo aj niekoľko scén Jamesa Bonda z filmu z roku 1981 „For your eyes only“.

Achillion
Achillion
Achillion
Achillion

Vedľa Achillionu po pravej strane sa nachádza Kaviareň La Nova Bella Vista, kde sa môžete kochať nádhernými výhľadmi z terasy.

KERKYRA

Stará pevnosť grécky Palaio Frourio

Ide o staré benátske opevnenie na severe hlavného mesta Kerkyra (alebo tiež Korfu). Je to vlastne pôvodná byzanská citadela, na ktorej sa nachádzala vlastná Kerkyra do 16. storočia. Neskôr, v dobe nadvlády Benátčanov sa na jej základoch začala stavba samotnej pevnosti a tá trvala 50 rokov. Pôvodne sa dalo na pevnosť dostať len dreveným mostom, ktorý sa dvíhal. Až súčasný pevný most cez umelo vytvorenú priekopu Contrafossa umožňuje prístup do pevnosti. V pevnosti sme mohli vidieť tiež kostol, postavený Britmi. Cena vstupenky bola 6 € na osobu.

Stará Pevnosť
Stará pevnosť
Stará pevnosť
Stará pevnosť
Výhľad z pevnosti na mesto Kerkyra

Kerkyra – mesto

Hlavné mesto vybudovali Benátčania počas okupácie. Má menej než 40 000 obyvateľov. V Kerkyre sídli jedno z najväčších Archeologických múzeii v Grécku. V kostole z 15. storočia zas sídli byzantské múzeum s rezbárskymi prácami a ikonami. Patrónom ostrova je svätý Spiridon a miestom jeho posledného odpočinku je Kostol Ayios Spiridon. Staré mesto Kerkyry je plné pomerne úzkych uličiek a nájdeme tu veľa obchodíkov so suvenírmi, remeselné dielne rezbárov a veľa kaviarničiek i reštaurácii.

Kerkyra
Kerkyra
Kerkyra
Kerkyra
Kerkyra
Kerkyra
Kerkyra

KAVOS

Stredisko Kavos leží v najjužnejšom cípe ostrova Korfu. Keďže som pôvodne hľadala ubytovanie v tejto časti ostrova, zaujímalo ma ako to tam vyzerá. Kavos je veľmi rušné stredisko. Je plné barov, reštaurácii, kaviarni, obchodov, diskoték i podnikov zameraných na karaoke zábavu. Je ich tam naozaj veľa. Toto stredisko je zamerané predovšetkým na mládež, ktorá si chce užívať až do ranných hodín. Preto si nemyslím, že je táto časť ostrova vhodná pre rodiny s deťmi. Taktiež nie je vhodná pre toho, kto si prišiel naozaj odpočinúť a potrebuje ticho a kľud. Čo sa týka pobrežia, resp. pláže, nie že nás neohúrila, ale vzhľadom k množstvu chalúh, ktoré sa tam nachádzali, skôr nepríjemne prekvapila. Pôsobila neupravene a nie príliš čisto. Prešli sme sa až k najjužnejšiemu cípu Kavosu a usúdili sme, že naša pláž na Gardenose je oproti Kavosu skrátka úžasná 🙂 .

Kavos
Kavos
Kavos
Kavos
Kavos

LEFKIMMI

Lefkimmi je druhým najväčším mesto na ostrove, s počtom obyvateľov 5800. Nachádza sa 8 km od strediska Kavos a zároveň 8 km od strediska Gardenos. Najväčším lákadlom tohto mestečka sú stavby z benátskeho obdobia a kanál s loďkami.

Lefkimmi
Lefkimmi
Lefkimmi

ČO OCHUTNAŤ

Ako som už spomínala, na Gardenos Beach bolo niekoľko taverien. Najlepšia z nich je podľa recenzii taverna Barátos. Určite ju odporúčam. Nie len ja s manželom, ale aj naši priatelia boli s ich kuchyňou nadmieru spokojní. Jedlá síce neboli veľmi naaranžované, ale mäsko bolo pripravené tak, že sa doslova rozplývalo na jazyku.

PITA GYROS CHICKEN A PITA GYROS PORK – klasický grécky gyros v placke, či už kurací alebo bravčový určite pri návšteve Korfu ochutnajte. Cena sa pohybuje okolo 4 až 5 €.

SOFRITO – pripravuje sa z teľacieho alebo hovädzieho mäsa, pripomína našu roštenku. My sme mali verziu s hovädzím mäsom. Chlapi boli z tohto jedla nadšení 🙂 . Cena 12 €.

PASTICCIO – zapekané cestoviny s mäsom, paradajkami a feta syrom. Ja som tieto zapekané cestoviny dostala s hranolkami, čo ma prinajmenšom prekvapilo. Mal to byť bonus? 🙂 Cena 10 €.

PASTITSADA – cestoviny s duseným mäsom v pikantnej paradajkovej omáčke. Cena 12 €.

MUSAKA – Jedlo sa skladá z vrstiev mletého mäsa duseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky. Cena 11 €.

STIFADO – dusené hovädzie mäso v paradajkovej omáčke, ochutené cesnakom, s malými cibuľkami. Skvelo chutí s čerstvým chlebom. Cena 12 €.

BAKLAVA – Zo sladkostí je samozrejme typickou maškrtou baklava, dezert zlepený z medu a orechov.

LOUKOUMADES – medové pečivo

My sme si kúpili aj džem z pomarančov. Bol veľmi sladký 🙂 . V podstate všetky grécke maškrty sú výrazne presladené. Typickým alkoholom je OUZO – grécky anízový likér. Na Korfu majú dokonca vlastné pivo Corfu beer, výrobu však prevzal Pilsner. Veľké pivo si v reštaurácii objednáte za 4 až 5 €. V obchode si ho kúpite za 2 €, závisí od značky. Celkovo mám pocit, že je grécka kuchyňa na Korfu ovplyvnená Talianskom.

Pita Gyros Pork
Sofrito
Pasticcio
Pastitsada
Musaka
Stifado

CELKOVÉ HODNOTENIE

Náš pobyt na Korfu bol skvelý. Miesto nášho pobytu Gardenos je ideálne na relax a odpočinok a zároveň si z tohto mieta môžete robiť výlety po celom ostrove. Samozrejme pokiaľ máte požičané auto. Na ostrove nie je príliš mnoho pamiatok, najviac je ich v hlavnom meste Kerkyra. Teplota vzduchu bola na prelome augusta a septembra ideálna 27 až 29 °C. Pokiaľ neprahnete po hlučnej zábave, ale naozaj chcete načerpať sily a „vypnúť“ tak toto miesto bude pre Vás to pravé orechové 🙂 .

Letenku som kupovala na stránke: https://www.ryanair.com

Ubytovanie som kupovala na: https://www.booking.com

NÁKLADY NA DOVOLENKU:

PHM – Prešov- Bratislava a späť – 80 €, na 1 osobu 20 €

Spiatočná letenka Bratislava-Korfu, len s príručnou taškou – 134 €

Spiatočná letenka Bratislava-Korfu s kufrom – 171 €

Ubytovanie na 7 nocí pre 2 osoby – 280 €, na 1 osobu 140 €

Zapožičanie auta na týždeň vrátane PHM – 234 €, na 1 osobu cca 58 €

Vstupné do záhrad Achillion – 5 €

Vstupné do Starej pevnosti Kerkyra – 6 €

Náklady na dovolenku celkom na 1 osobu – 381 €

Facebook Comments

Leave a Reply

30 ÷ 15 =