Jazero Balaton, jazero Héviz, Neziderské jazero a kúpele Rába Quelle

Nemáte dosť financií a ani čas na to, aby ste išli do vzdialených prímorských destinácií? Jazerá sú dobrou alternatívou na trávenie letnej dovolenky. Ja som sa s manželom vybrala na takú okružnú cestu po maďarských jazerách. Ale začneme pekne po poriadku. 28. júna sme sa vybrali autom na Balaton. Je to najväčšie jazero v strednej Európe Jeho hladina sa nachádza 104 metrov nad morom. Najväčšia hĺbka je 11 metrov. Rozloha je 591 km². Ide vlastne o posledný zvyšok treťohorného mora Tethys v Európe..

Na Zľavomate som si zakúpila pobyt pri jazere Balaton na 2 noci v hoteli Mólo v Siófoku. V cene sme mali ubytovanie, polopenziu, wellness a parkovanie pred hotelom Yacht. Samotný hotel je staršieho dáta a hoci je čiastočne zrekonštruovaný, je vidieť, že zub času sa na ňom podpísal. Na izbách nebola klimatizácia, len ventilátor. To však bolo jediné negatívum. So všetkým ostatným som bola nad mieru spokojná. Izbu sme síce mali na prízemí, ale našťastie situovanú s výhľadom na jazero. Tento hotel je v podstate prepojený so 4-hviezdičkovým hotelom Yacht, v ktorom sme mali stravu aj vstupy do wellness centra. Počas dňa sme trávili čas na súkromnej pláži, ktorá patrí len hotelu Mólo a hotelu Yacht, kde sme sa opaľovali. Pofukoval vetrík a keď som privrela oči a počula  šum vĺn, mala som skutočne pocit, že som pri mori. Hĺbka vody pred hotelom je 1,80 m a do vody vedú schodíky. Voda pri kraji nie je vôbec plytká, čo znamená, že je určená skôr plavcom. Malé deti by som samé určite do vody nepúšťala. Ak však nemáte chuť na plávanie v jazere, môžete si ísť zaplávať do hotela Yacht, bazén bol vždy k dispozícii.  Kupón na vstup dostanete na recepcii hotela Mólo hneď po príchode  a odovzdáte ho pri odchode. Pred hotelom na pláži je denný bar, kde si môžete dopriať pivo, drinky alkoholické, či nealko, kávu a jednoduchšie jedlá.

Večera sa v hoteli Yach podávala medzi 18,00 a 21,00 hod. Poobede sme sa preto presunuli z pláže do wellnessu. Zaplávali sme si a dosť času sme trávili vo veľkej vírivke s výhľadom na prístav s plachetnicami. Boli sme sa pozrieť aj na prízemie do saunového sveta, ale tam sme sa veľmi nezdržali. Bolo priliš teplo na sauny. Okolo pol ôsmej sme sa vybrali na večeru. Bufetové stoly boli vonku pred hotelom, a boli naozaj skvelé. Nevedela som, čo skôr ochutnať a všetko mi chutilo. Ako dezert ste si mohli dopriať ovocie, koláčiky alebo zmrzlinu. Všetko bolo v cene, okrem nápojov. Ak chcete kľudnú dovolenku, zameranú na relax, odporúčam práve tento hotel. Kto chce viac vzruchu, môže večer zamieriť do iných častí Balatonu.

Dve noci uplynuli veľmi rýchlo a na tretí deň o 10,00 hod. sme sa odhlásili z hotela a vyrazili sme k jazeru Héviz, vzdialenému 90 km od Siófoku. Jazero Héviz je termálne jazero ležiace na východnom okraji mesta Héviz.Vo vode je veľa baktérii, o ktorých sa predpokladá, že majú liečivé účinky. Chemické zloženie vody  je skúmané už od 18. storočia. Voda má priaznivý vplyv na reumatizmus a choroby pohybového aparátu. Voda do jazera vyviera v pramennej jaskyni, ktorá je na dne a je neustále v pohybe. Vymení sa za každých 28 hodín. Hĺbka vody bola v 60-tych rokoch 19. storočia odhadovaná na 43 metrov, ale v roku 1908 však bola nameraná hĺbka „len“ 22 metrov.

O pol dvanástej sme sa už vybaľovali na našom ubytku v Hévizi. Ubytovanie sme mali rezervované cez Booking.com – Hurkecz Apratmanház. Apartmán, resp. štúdio bolo od jazera Héviz vzdialené 500 metrov. Bolo priestranné, vkusne zariadené, čisté. Kuchynka bola plne vybavená. Jedinú výhradu som mala k tomu, že sme dostali štúdio orientované smerom do centra (balkón priamo pri hlavnej ceste) čo bolo dosť hlučné. Keď sme sa vybalili, osprchovali a niečo zjedli, vybrali sme sa k jazeru. Jazero nie je voľné prístupné, je uzavreté a vstup k nemu je spoplatnený. 3 hodiny stoja 10 € na osobu, avšak pani domáca dáva svojim klientom kupóny na 10% zľavu, tak nás lístok vyšiel na 9 €. Jazero sa nachádza v krásnom prostredí plnom stromov, zelene a upravených kvetinových záhonov. Všade sú bezplatné ležadlá. Manžel si to svoje rozložil pod stromom a pustil sa do čítania knihy. Ja som som si ležadlo posunula na slnko a chytala bronz 🙂 .

V jazere bolo množstvo ľudí, ktorí plávali za pomoci rôznych nadnášajúcih plávacích pomôcok. Nebolo to plávanie v pravom slova zmysle. Skôr sa tam len držali na vode a relaxovali. Všade v jazere boli namontované železné úchyty proprepájané drevenými kladinami, aby sa ľudia mali kde zastaviť, chytiť. Po vode sa pohyboval na vodnom bicykli plavčík a dávali veľký pozor na ľudí. Človek musí mať veľký rešpekt, keď si uvedomí aká hĺbka je pod ním. Manžela som dopredu nevarovala, aké hlboké je jazero, lebo by som ho do vody nedostala 🙂 . Povedala som mu to až keď sme došli od jazera na ubytko. Skoro dostal šok, pretože my sme plávali bez plávacích kolies. Ale povedzte, nebol by hriech nezažiť takéto dobrodružstvo? Plávať blízko pri leknách, v romantickom prostredí, vidieť celú tu krásu, to určite stoji za to.


Večer sme sa vybrali na prechádzku po meste. Natrafili sme na mestský vláčik. Povedali sme si, že nás aspoň prevezie po tých kútoch Hévizu, ktoré by sme peši nestihli prejsť. Lístok stál 1000 HUF na osobu. Po 50 minútach sme sa z okružnej cesty vrátili na pôvodné miesto a išli sme na zmrzlinu, ktorú mimochodom nájdete na každom rohu.

Na druhý deň ráno sme vyrazili z Hévizu smerom k Neziderskému jazeru, kontrétne obec Fertőrákos,, v ktorej sme mali zabezpečené ubytovanie na 2 noci cez Booking.com. Táto dedina ležala 127 km od Hévizu, po ľavej strane Neziderského jazera. Neziderské jazero sa nachádza na území Rakúska (240 km²)  a Maďarska (75 km²). Maximálna hĺbka jazera je 1,8 m, priemerná hĺbka však kolíše len medzi 0,6 a 0,8 m. Okolo jazera sa nachádza trstinový pás, ktorý je prerušený len na jednom mieste v rozsahu 2 km v Podersdorf am See v Rakúsku.

Naši ubytovatelia nás už čakali a my sme mali možnosť oprášiť našu ruštinu, pretože pán domáci ovládal okrem maďarčiny len nemčinu. Ale jeho manželka bola pôvodom ruska, tak sme sa v pohode dohovorili. Keď sme sa ubytovali a naobedovali, vybrali sme sa k Neziderskému jazeru, od ktorého sme boli vzdialení asi 4 km. Keď sme tam však dorazili, pracovník, ktorý nám dvíhal rampu nás informoval, že nie je možné sa v tejto oblasti kúpať. Išli sme si teda prezrieť okolie. Okolo jazera bolo niekoľko desiatok hausbótov od pekných upravených a očividne obývaných až po chátrajúce. Pri nich boli zakotvené motorové člny. Zastavili sme sa na capucinno v kaviarničke na vode, ktorá zároveň slúžila ako prístav pre výletné lode. Práve sa jedna loď vrátila, ale vyšlo z nej sotva osem ľudí. Presunuli sme sa na opačnú stranu jazera a zbadali niekdajší vstup na kúpalisko, hrdzavé turnikety, schátralé  stánky s občerstvením. Ktovie, kedy sa v tejto časti jazera zastavil život. Pravdepodobne tu  nebola vhodná voda na kúpanie. Večer sme sa vrátili do nášho štúdia a pustili sme sa do čítania kníh.

Po raňajkách sme sa vybrali do rakúskeho Pardorfu, najkrajšej oblasti Neziderského jazera, ktorá bola vzdialená od nášho ubytovania 57 km.  Vstupné na jazero stálo 5 €. Prostredie bolo veľmi pekné, čisté, priestranné, kopu zelene a hlavne stromy, v  tieni  ktorých ste sa mohli ukryť v priveľkých horúčavách. Avšak nám počasie neprialo. Celý čas bolo zamračené a fúkal vietor. Čítala som, že v okolí jazera je veterno, ale tento vietor bol príliš silný. Napriek tomu sme sa rozhodli ostať celých 5 hodín, kým nás nevyhnal začínajúci dážď.

Vo vode bolo množstvo surfistov. Nečudo, toto počasie bolo na surfovanie ideálne. Občas si išli nejakí odvážlivci zaplávať. Ale my sme len ležali na vyvýšených doskách určených na opaľovanie a počúvali šum vetrom rozbúreného jazera. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili v našej dedinke Fertőrákos na pizzu a kávičku a pekný deň bol za nami 🙂 .

Na druhý deň po raňajkách sme vyrazili do Győru, vzdialeného od Fertórákos 95 km. Mali sme tam zakúpený pobyt cez Zľavomat v hoteli Konferencia, ktorý ležal priamo v historickom centre Győru. Keďže nás v hoteli nechceli ubytovať skôr ako o druhej, vybrali sme sa naobedovať do nákupného centra a neskôr na prechádzku okolo rieky Rába. Keď sme sa ubytovali a vypili si kávu na hotelovom balkóne, išla som do suterénu hotela, kde sa nachádzalo wellness centrum. Wellness bolo také ako samotný hotel. Potrebovalo by rekonštrukciu. Sauny boli v zlom stave, sprcha sa mi rozpadla v ruke. Tak som si aspoň zaplávala a opaľovala sa na terase, ktorá bolo mimochodom tiež absolútne neupravená. Po dvoch hodinách plávania a opaľovania som sa vrátila k manželovi na izbu.

O šiestej sme išli na večeru, nakoľko sme mali v cene polpenziu. Výber jedla nebol bohvieaký. Večera bola síce bufetová, ale výber  bol len z troch jedál. Po večeri sme sa vybrali na prechádzku po historickom centre. Győr je šiestym najväčším mestom Maďarska a preteká ním už spomínaná rieka Rába. Najznámejšie pamätihodnosti mesta sú Bazilika Nanebovzatia Panny Márie, Radnica, Vrch Káptalan, kostol sv. Ignáca, Mariánsky stĺp, Veľká synagóga a starý evanjelický kostol. Veľmi pekné je barokové centrum mesta, ktoré tvoria meštianske domy zo 17. až 19.storočia.

Nasledujúci deň po raňajkách (tie boli našťastie fajn), sme sa vybrali na celý den do Kúpeľov Rába Quelle. Celodenné lístky boli v cene nášho zľavomatového pobytu. Kúpele (ja by som ich nazvala skôr aquaparkom s termálnou vodou) boli vzdialené asi 500 metrov od hotela. Počasie nám vyšlo, slniečko svietilo, tak sme väčšinu času strávili vonku pri veľkom plaveckom bazéne. Lehátka boli v cene vstupenky. Manželovi si pochvaľoval hlavne stromy, v tieni ktorých mohol nerušene relaxovať. Vo vnútri sme strávili asi hodinku, aby sme pred odchodom vyskúšali niektoré atrakcie, ktoré aquapark ponúkal.

Na druhý deň ráno náš pobyt končil a my sme zamierili naspäť domov na Slovensku, tentokrát sme si nevybrali cestu cez Budapešť, ktorou sme začínali našu dovolenku, ale šli sme po slovenskej strane cez Komárno.

A čo ma z môjho týždenného pobytu zaujalo najviac? Bola som nadšená z pobytu pri Balatone a tiež ma veľmi zaujalo jazero Héviz. Neziderské jazero by bolo zrejme tiež fajn, keby nám vyšlo počasie. Najhoršie hodnotím wellness v Gyori.

Pobyt na 2 noci na Balatone som zakúpila na Zľavomate za 125 €.
Viď link
Ubytovanie v Hévizi a Fertórákos som kupovala na booking.com.
Pobyt na 2 nocii v Gyori so vstupom do Kúpeľov Rába Quelle som zakúpila na Zľavomate za 155 €.
Viď link

Celkové náklady:
Pohonné hmoty – 80 €
Balaton ubytovanie 2 noci, 2 osoby + polpenzia + turistická taxa – 131 €
Héviz ubytovanie 1 noc, 2 osoby + turistická taxa – 40,60 €
vstup na jazero – 9 € na osobu
Fertőrákos ubytovanie 2 noci, 2 osoby + turistická taxa – 60 €
vstup na jazero – 5 € na osobu
Győr ubytovanie 2 noci, 2 osoby + polpenzia + vstupenky do kúpeľov + turistická taxa – 161 €
parkovné – 10 €

Spolu dovolenka na 1 osobu – 255,30 €

Facebook Comments

Leave a Reply

4 × 4 =