Malorka – ostrov veterných mlynov

Malorka je jedným so 17-tich autonómnych spoločenstiev Španielska a zároveň najväčším ostrovom tzv. Baleárskych ostrovov. K Malorke neodmysliteľne patria veterné mlyny. Niektoré stále slúžia svoju účelu, iné sú už len akousi dekoráciou pre turistov. Celkove ich je na Malorke tri až štyri tisíc. Nie sú to však veterné mlyny, ktoré ročne lákajú veľké množstvo turistov, ale predovšetkým dlhé piesočnaté pláže, romantické zálivy a historické mestečká. A práve tam som sa rozhodla spolu s manželom a priateľmi stráviť jeden júnový týždeň.

Odlietali sme z poľského Krakowa nízkonákladovým Ryanairom a pristáli na letisku v Palme de Malorka. Manžel mal už preštudovaný cestovný poriadok, takže pomerne ľahko sme sa po prílete na letisku zorientovali, nastúpili na autobus č. A32 a za 10 € sme sa odviezli do mesta na severe Malorky Can Picafort.  Toto mesto je vzdialené zhruba 60 km od letiska.

Ubytovaní sme boli v apartmánovom hoteli Charlys Can Picafort. Hotel sa nachádza cca 40 metrov od pláže a ponúka väčšie i menšie apartmány s orientáciou do rušnej ulice alebo na bazénový komplex. Ak by ste sa tam vybrali, odporúčam požiadať si o izbu na vyššom poschodí s orientáciou k bazénom. Radím to predovšetkým tým, ktorí sa chcú v noci vyspať 🙂 . Prímorské letoviská na Malorke sú totiž predovšetkým miestom na rušnú zábavu a bujarý nočný život. Diskotéky, karaoke šou, vystúpenia rôznych umelcov a to všetko sa  súčasne prelína až do skorých ranných hodín. Aj pod našim hotelom  sa v nočnom bare konali každý deň diskotéky. Za výhodu nášho bývania považujem bezprostrednú blízkosť pláže. Súčasťou apartmánu bola kuchynka, kde sme si mohli pripraviť nenáročné jedlá.

Pláž v Can PIcaforte je síce rušná, ale vyznačuje sa pekným svetlým pieskom a čistou vodou. Nachádza sa tu veľa obchodov, reštaurácii a barov. Táto pláž prechádza súvisle do pláže Playa de Muro, ktorá už patrí do susedného letoviska Alcudia Beach. Táto pláž je ocenená Modrou vlajkou a je známa krištáľovo čistou vodou. Oceňujem tyrkysovo sfarbené more, ktoré je svojim postupným a pozvoľným vstupom ideálne pre neplavcov či menšie deti. Tie si so svojimi rodičmi stavali hrady z piesku 🙂 . Počasie bolo priaznivé, nebolo veľmi horúco a pofukoval jemný vetrík. Teplota vody bola adekvátna polovici júna  (24 °C) .

Ceny potravín v tejto oblasti sa veľmi rôznia. Kým v obchodíku s potravinami na pláži kúpite krájaný chlieb za 3-4 €, v supermarkete asi kilometer smerom do vnútrozemia ho kúpite za 1-2 €. Takže po prvom preplatenom nákupe na pláži sme využívali už len vyššie spomínaný supermarket. Ceny v reštauráciách sú pomerne vysoké. Obed vyjde zhruba na 12-20 € a ak si k nemu dáte aj pivo za 4,50 €, dovoľujem si povedať, že to dosť zaťaží slovenskú peňaženku. Samozrejme, nedalo by mi neochutnať typický španielsky drink Sangriu a typické španielske jedlo Paellu. Sangria je červený vinný punč, ktorý je pomenovaný na základe jeho podobnosti s farbou krvi  („sangre“ znamená v španielčine krv). História tohto nápoja siaha až do roku 200 pred. n.l. , keď ho do Španielska priviezli Rimania.  Paella je jedno z najtradičnejších španielskych jedál, ale každý región  pripravuje ryžu iným spôsobom. Na Malorke je to Arros Brut, lahodná zmes mäsa a zeleniny. Ja som sa však rozhodla pre komerčnejšiu Paellu s plodmi mora, ktorá sa podáva priamo na panvici.

Ak nechcete celú dovolenku tráviť na pláži, môžete si ju okoreniť výletmi. Mojimi tipmi sú hlavné mesto Palma de Mallorca, mesto Alkúdia, Marineland – pre rodiny s deťmi, Pohorie Tramuntána, dedinka Valdemossa, Soller, kde sa môžete odviezť dreveným vlakom smerujúcim z Palmy, polostrov Cap de Formentor a Dračie jaskyne, ktoré sa nachádzajú na okraji mesta Porto Cristo. Vzhľadom na náš, iba 7-dňový pobyt a neutíchajúcu potrebu venovať svoj čas jasným lúčom slnka a tyrkysovému moru, sme si vybrali dva výlety.

Do Alcudie sme sa vybrali  autobusom č. 352 , ktorý nás za 1,80  € na osobu odviezol na fantastické miesto 🙂 . Alcudia je zachovalé opevnené stredoveké mesto, ktoré sa  preslávilo zaujímavými historickými pamiatkami, výbornou kuchyňou a tradičnými slávnosťami.  V minulosti slúžilo ako opevnenie a ochrana pred pirátmi. Mesto bolo postavené v starovekom rímskom osídlení a atmosféru starého sveta je pri prechádzkach  uličkami cítiť na každom kroku. K dôležitým pamiatkám patrí kostol Santa Ana, Saint Jaume a baroková kaplnka Saint Crist.

6 nocí v Can Picaforte ubehlo veľmi rýchlo a poslednú noc sme sa rozhodli stráviť v Palme. Jednak sme chceli vidieť mesto a jednak sme chceli byť bližšie k letisku, nakoľko lietadlo nám odlietalo ráno o 6,30 hod. Do Palmy sme sa dostali autobusom č.395 za 7,50 € na osobu. Keďže na hoteli sme mali byť až od 15.00 hod. a ubytovanie sme mali zhruba 10 km od Palmy, museli sme si hlavné mesto pozrieť aj s batožinou. Hlavnými pamiatkami tejto metropoly sú Bellever Castel a slávna Catedral de Mallorca (Le Seu). Táto pieskovcová budova je z 13.storočia, avšak dostavaná bola až o 400 rokov neskôr.  Rozkladá sa na ploche 6600 metrov. Viacero vnútorných častí prestaval v dvadsiatom storočí Antonio Gaudi. Ide o jednu z najväčších gotických katedrál v Európe. Cena vstupenky do katedrály je 7 €. Oproti katedrále sa nachádza Kráľovský palác Almudaina.

Po prehliadke mesta sme sa autobusom č. 3 dostali do Illetas Beach, kde sme boli ubytovaní v apartmánoch hotela Roc Illetas.  Ubytovanie bolo krásne, novučičké, čisté. Čas bol však už proti nám, takže sme sa rozhodli už len pre prechádzku pozdĺž pobrežia. Prezreli sme si pláž Playa de Illetas, ktorá je najkrajšou plážou v okolí hlavného mesta. Podľa značiek luxusných kabrioletov a „zaparkovaných“ jácht usudzujem, že táto oblasť bude mať zrejme prominentnejšiu klientelu. Pláž je však dosť malá a podľa mňa rozhodne nepostačujúca množstvu turistov.

Ráno o 4:00 hod. nás pred hotelom čakal taxík, ktorý nás za 34 € odviezol na letisko.

Celkovo hodnotím dovolenku na Malorke pozitívne a odporúčam ju hlavne mladým, ktorí majú radi nie len slnko a pláž, ale hlavne zábavu, bary, diskotéky, skrátka rušný nočný život.

Celkové náklady:

spiatočná letenka na osobu – 145 €

doprava na Malorke na osobu – 31 €

ubytovanie na 7 nocí na osobu – 135 €

vstupné Katedrála Palme de Mallorca – 7 €

vstupné Belver Castel  – 4 €

strava a vreckové – podľa vlastného uváženia

Facebook Comments

Leave a Reply

÷ 2 = 1