Muszyna (Poľsko)

     Mesto Muszyna sa nachádza v Malopoľsku, v údolí rieky Poprad a jej dvoch prítokoch: potoky Szczawnik a Muszynka, v nadmorskej výške asi 450 m s.l. Muszyna hraničí so Slovenskom a poľským mestom Krynica-Zdrój.  Prvá zmienka o osídlení sa objavuje v listine v roku 1209. V súčasnosti má Muszyna štatút kúpeľného mesta s 4975 obyvateľmi.

Veľa som počula o tom, ako nádherne je toto mestečko upravené, napriek tomu, že svojou rozlohou a počtom obyvateľov by sme skôr mohli hovoriť o väčšej obci ako o meste. Preto som si povedala, že sa presvedčím na vlastné oči, či skutočne stojí za to.

Hlavnou atrakciou Muszyny je hrad alebo skôr zrúcanina niekdajšieho hradu. Hrad bol postavený koncom 14.storočia na kopci zvanom Bašta a jeho úlohou bolo brániť hranice, obchodnú cestu a slúžil tiež ako colnica. Dodnes sa zachovali iba fragmenty múrov. Na hrade stále prebieha archeologický výskum, ale oplatí sa vyjsť hore a vychutnať si výhľad na Muszynu.

Po návšteve hradu vedú naše kroky do centra mestečka, kde si prezeráme nádherne upravený park a presúvame sa prechádzkovým krokom ku kostolu sv. Jozefa. Vedľa kostola sa nachádza ďalšia atrakcia Muszyny – Biblické záhrady, kde sú veľmi nápadito ilustrované najdôležitejšie pasáže zo Svätej Biblie. Malý rybník zarastený trstinami pripomína príbeh Mojžiša v koši, figový strom evokuje scénu z raja a jahňa medzi tŕňovými kríkmi ilustruje podobenstvo o Abrahámovi. Rada by som sa s takouto kreativitou stretla aj na Slovensku. Chcelo to len nápad. Vstup do záhrady je zdarma, avšak pri výstupe je umiestnený box, kde môžete dať dobrovoľný príspevok na kostol. 

Po prechádzke v Biblických záhradách sme sa rozhodli naobedovať. Naše kroky viedli do Pizzerie Rím (Rzym). Je to veľmi pekná reštaurácia so skvelou pizzou a úžasným čajom 🙂 . Určite ponúka aj iné skvelé produkty, ale tie ochutnáme až nabudúce. Ale rozhodne tento podnik odporúčam.

Po obede sme sa presunuli ku kúpeľnému hotelu Korona, kde sme zaparkovali a vybrali sa do Zmyslových záhrad. Vstup do nich je zdarma. Neviem, kto princíp týchto záhrad vymyslel, ale ja ho považujem za génia 🙂 . Tieto záhrady neslúžia len na prechádzku v lone prírody, ale boli tiež stvorené pre terapeutické a vzdelávacie účely. Je to miesto prispievajúce k relaxácii. Je plné pokoja a pohody. Zmyslové záhrady Muszyna sú navrhnuté tak, aby intenzívne ovplyvňovali všetkých päť zmyslov: čuch, zrak, dotyk, sluch a chuť. Sú prispôsobené tak, aby vyhovovali aj zdravotne postihnutým, aby sa tam mohli dostať aj mamičky s kočíkmi a dokonca aj nevidiaci (správy sú aj v braillovom písme). Záhrada je rozdelená do siedmych zón: zdravotná, aromatická, zvuková, vôňa a dotyková zóna a zraková zóna a zóna Afrodity. Zdravotná zóna je zameraná na cvičenie priamo v prírode. Cvičebné vybavenie sa nachádza medzi farebnými kvetinovými záhonmi a skalkami vyrobenými z ruží, 

Do aromatickej zóny sú rastliny vybraté tak, aby intenzita arómy bola čo najintenzívnejšia. Nájdeme tu aj rôzne aromatické bylinky. Zvuk stromov, cvrkanie vtákov, žblnkot vody, či štrkot štrku pod nohami, to všetko predstavuje zvukovú zónu. 

Ďalšia zóna je zameraná na vôňu a súčasne dotyk. Rastliny boli vybrané tak, aby mali rôzne textúry, rôznorodé tvary listov a kvetov a množstvo vôní. Do tejto zóny patria aj trávnaté porasty, ktoré v teplých dňoch volajú po tom, aby si človek vyzul topánky a cítil priamy kontakt s prírodou. Kľudne si v lete môže urobiť na vyhradených miestach piknik. My sme však toto krásne miesto navštívili až v októbri, takže sme sa vyhrievali len na lavičkách 🙂 .

V chuťovej zóne rastú  ovocné stromy, my sme však videli aj jahodové listy a brusnice. Zóna zraku je zónou, kde Vaše oko dovidí. Môžete sa prechádzať kvetinovými záhonmi alebo z kopca z rozhľadne pozorovať zrúcaniny hradu Muszyna, barokový kostol v centre mesta alebo záhrady s rekreačnými rybníkmi. Zatiaľ najmladšou zónou je  zóna Afrodity, kde sú rôznymi novomanželskými pármi vysadené stromy. Súčasťou areálu je tiež malý skanzen ako kultúrne dedičstvo minulosti.

V centre areálu je akoby do prírody zakomponovaná presklená kaviareň. Jedinú vec, čo možno tomuto miestu vytknúť je nedostatok personálu v kaviarni.  Bola tam  samoobsluha a vzhľadom na množstvo ľudí, ktorí sa rozhodli v tento teplý víkendový deň zmyslové záhrady navštíviť,  sme stáli v nekonečne dlhom rade na kávu a zmrzlinu. Keď sa človek dostane konečne na rad a zistí, že si s tou kávou nemá kde sadnúť, lebo všetky stoly vo vnútri i vonku sú obsadené. Trošku to znepríjemní inak úžasný vnútorný pocit, ktorý prechádzka takýmito záhradami vyvoláva.

Neskôr sme sa vybrali ešte na miesto, ktoré sme vďaka rozhľadni videli. Išlo o rybníky a fontány zasadené do záhrad s antickými sochami. Netuším, či ide o pokračovanie zmyslových záhrad alebo sú to nejaké separátne záhrady, ale v každom prípade sme boli veľmi milo prekvapení, koľko krásy sa dá vidieť v tomto malom kúpeľnom mestečku. Neviem, ako si domáci poradia s parkovacími miestami, pretože záujem o toto miesto je enormný a parkovacích miest málo. Rozhodne však toto miesto odporúčam minimálne ako celodenný výlet.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Leave a Reply

+ 71 = 76